Защо Венеция не е романтична дестинация - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Венеция не е романтична дестинация
Автор: Мария Ангелова

Венеция не е романтична, а ревматична, беше казала една моя позната (на 55 години). И не само влагата, миризмата на каналите и неописуемите тълпи са причина Венеция да не е толкова романтична дестинация, на каквато се преструва. Това е град, който трябва да се види, но ако наистина търсите място, където да отидете с любимия, изберете нещо друго. Венеция днес има толкова общо с романтиката, колкото мръсен чорап с маракуя. Ето защо.

Чорап на пръчка или многохилядните тълпи

Не сте имали автентично венецианско преживяване, ако не сте се оказвали поне веднъж край пристанището рано сутринта. От круизните кораби се изливат и ви помитат като цунами хиляди туристи, обикновено предвождани от бодър-ведър екскурзовод. Тъй като уличките на Венеция са от тесни по-тесни, хората – много и премного, а екскурзоводът по ирония на съдбата обикновено е най-ниският човек в цялата група, той обикновено държи в ръка дълъг различим предмет, за да го намира стадото му. Предметът може да варира от чадър до гигантски изкуствен слънчоглед, виждала съм дори чорап на пръчка.

Според венецианските власти всеки ден през града преминават 50 000 туристи, което означава, че през цялото време се движите по улиците с едното рамо напред, за да си пробивате път. „Въпреки че има някои неприятни неща във Венеция, нищо не е толкова неприятно, колкото посетителите й“, казва преди век американският писател Хенри Джеймс. А да беше я видял днес!

Миризмата...

Въпреки че миризмата от каналите зависи от много неща и често е силно преувеличена от туристите (и зависи от сезона и времето), най-вероятно това няма да е най-романтичният аромат за хората с чувствителни носове. Носят се легенди, че в каналите се изливат непречистени отходни води, на което вие можете спокойно да (не) вярвате. Но е факт, че понякога във водата на каналите можете да видите наистина невероятни неща. Ето ви супер романтична идея – направете си състезание кой ще забележи най-странния обект, носещ се по вълните.

Пощурелите гълъби на площад Сан Марко

Сигурно сте въздишали по снимки на двойки на площад Сан Марко, които хранят гълъбите, гледат се и те като влюбени гълъбчета... изобщо... идилия! Да, ама не! По-добре се придържайте само към гледането на снимки, защото гълъбите тук са толкова хиперактивни, че нищо чудно някой да се тресне в главата ви, докато пикира с превишена скорост към забелязано в далечината парче пица. Освен това вероятно това ще са най-охранените гълъби, които ще видите в живота си – с размер на улична котка и изтънчен вкус към останките от сандвича ви (разбирайте - не кълват на всякакви остатъци и са доста по-капризни от очакваното). И са агресивни – ако решат да ви накацат, няма отърваване, а пред очите ви изплуват сцени от филм на Хичкок.

Гондола-ла-ла

Малко неща са толкова скъпи и същевременно кичозни като лукса да се повозите на диванчетата от кожа, перушина и пайети във венецианските гондоли. Самият факт, че гондолите се използват само за туристи, трябва да ви откаже. Освен това непрестанно във водата покрай вас ще пърполят моторни лодки и корабчетата от линиите на градския транспорт (които са десетки пъти по-евтини и вършат почти същата работа). Ако все пак смятате, че романтиката си струва 120 евро за половин час по Канале гранде с музикален съпровод от гондолиер, избирайте внимателно. Току виж точно на вас се паднал гондолиер, който пее фалшиво (което си е сериозна драма за хора, дошли на романтична почивка).

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Antoaneta Penelova, 24.08.2012 | 12:55
Ужасно безвкусна, плоска и невярна статия, който я е писал или се е правил на интересен, или никога не е стъпвал във Венеция .. или пък е станал с дупето нагоре сутринта :) ... а въпросната 55 годишна сигурно е била ревматична, озлобена и самотна.
Spider, 17.08.2012 | 22:06
Изключително проста "статия". Всъщност жалък опит за такава. Кукло, малко да те просветля, че ми е жал колко си проста. Гондолите мнооого отдавна са по 60 евро за ЧАС (по време на карнавала са 100 евра за час, но не и ако се пазариш, което си е в реда на нещата там). Пък и никой не те кара на сила да се качваш, ако не ти харесва. Гълъби няма може би повече от година, ама явно не си успяла да цъкнеш верния сайт от който да препишеш, примлясквайки пред монитора, "преките" си впечатления от един от най-омагьосващите градове в Европа! Тълпите от туристи са по главния маршрут от Пиаца ле Рома към Сан Марко. Венеция е пълна с невероятни малки площадчета и толкова закътани улички, че губиш представа за века, в който си. Но ти това няма как да го знаеш, докато се подрапваш пред екрана в несвяст! И повярвай ми, има доста по интересни неща за правене във Венеция от това да гледаш какво има във водата. Няма перфектен град никъде по света, ама ти това няма как да го знаеш, защото не си била по-далече от Каспичан вероятно. Всеки град е красив сам по себе си. Венеция безспорно е от най-красивите, а писарушката на този парцал може само да си мечтае някой ден да види не само от монитора величието на този древен град! По-добре махни статията, че се излагаш. Ама много се излагаш!
Choleva Vili, 17.08.2012 | 17:53
Напротив,че във Венеция витае романтиката ,спор няма .Зависи с кого споделяш ваканциата си там . Който още не е свалил розовите очила ,всичко това и наистина да е така , дори няма и да забележи. А върволица от туристи има навсякъде ,където наистина има какво да се види. 50 000 на ден,това си е доста сериозна бройка .Всеки четвърти от тях да изтърве по една хартийка ,огризка или парченце пица и пейзажа вече е замръчкан .При толкова много свят на едно място как да блести от чистота. А Венеция е bellissima и наистина си струва да се види . Погледнато с романтика ,а не с битовизъм ще видим как короната на най -романтичния град в света доста добре и стои.
Абонирайте се за нашия бюлетин