Защо да заведете детето си край Кралския дворец в Осло? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо да заведете детето си край Кралския дворец в Осло?
Автор: Илина Начева
Защо да заведете детето си край Кралския дворец в Осло?
Снимка: Visit Norway

8 неочаквани причини Кралският дворец в Осло да е перфектно място, където може да си играе вашето дете

Посетителите в известните дворци на монархиите в Европа (говоря за онези във Франция, Австрия, Великобритания, Италия и пр.) обикновено се запознават с богатството, величието и могъществото на съответната династия, въплътено в разкош, архитектура и градини.

Аз обаче искам да споделя съвсем различен опит. Моите осем причини, поради които бих завела детето си в градините край Кралският дворец на Осло, Норвегия. И не защото преживяването ще е от критична важност за познанията му по история, естетика или политика, а защото:

1. Там може да поиграе. Да, в парка на действащ дворец има места за игра и спокойно можете да отидете с детето си.

2. Там насърчават четенето. В градините на Двореца има къщички за книги. Можете да оставите своя и да вземете друга. Аз лично видях оставени романи на норвежки и английски. Но не е толкова важен езикът, важно е посланието.

3. Грижа за природата – цветята и дърветата се пазят, ще намерите също и къщички за птици.

4. Кралското семейство показва внимание към хората и отправя послания за близост. По случай годишнината от брака на краля и кралицата в двореца са получени множество честитки. Какво правят с тях? Аранжират специално дърво на пожеланията в градината. Добавят и писмена благодарност към всички, които са им писали, и подчертават каква особена радост предизвикват у тях детските рисунки…

5. Връзка със земята и здравословния начин на живот. За да не си помисли някой, че кралската династия е забравила откъде идва храната, по най-различни начини е демонстрирано как градините всъщност се използват и като източник на мед, плодове, зеленчуци…

6. Насърчават спорта и движението. Има снимки на кралската фамилия, които ги показват как спортуват и как играят в градините като деца.

7. Не на последно място – снимки, които показват как членовете на кралското семейство полага физически труд. Например... садят картофи в градините на двореца. (Някой с подобни впечатления от други дворци из Европа?!)

8. Екологията е също е тема. Например не е разрешено използването на пестициди за борба с плевелите. Специални надписи показват, че в новото време „стремежът е не да победим природата, а да се съюзим с нея“ – така че градините се поддържат чрез „ретро“ методи и плевене.

Дворецът не е голям и определено отстъпва по обеми и разкош на много подобни места в Европа. Мен обаче ме впечатли с посланията, които отправя към своите посетители. Точно за това, при следваща възможност да го посетя, бих взела и детето си.

Стори ми се, че там открих един работещ отговор на въпроса: „За какво могат да служат съвременните европейски монархически династии?“.

И той е: „За пример“.

Послепис: Съвсем нямам за цел да пропагандирам институции и политики на Норвегия. Бях там за кратко. Имах курс в Университета на Осло, където с колеги обсъждахме неща като „Таен клиент“, „Делфи“ и „Календарно интервюиране“. В Двореца попаднах напълно случайно една вечер след лекции. Но като социален психолог и като родител останах впечатлена от посланията, които могат да бъдат отправени към обществото чрез простичка организация на публичен парк.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин