Защо датата на Великден се мени? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо датата на Великден се мени?
Автор: Мария Ангелова
Защо датата на Великден се мени?

Датата на Великден е нещо, което няма как да научите. Понякога на Възкресение всичко е в цвят и зеленина. Сигурно си спомняте и години, когато боядисаните яйца сте снимали в снега. Но защо датата на Великден се мени всяка година?

Обяснението е много просто. Причината е, че датата на Великден зависи от първото пролетно пълнолуние – т.е. Първото пълнолуние след 21 март. И по православния, и по католическия календар Великден се пада в неделята на първата седмица след като мине пълнолунието.

А защо православният и католическият Великден се падат на различни дати?

Понякога датите на Великден в двете църкви съвпадат, друг път – не. Макар да се използва един и същи метод за изчисление на празника, причината за разликата е... календарът. Православната църква използва Юлианския календар, който от времето на приемането си е изостанал от астрономическото време с 13 дни. Католическата църква пък се води от Грегорианския календар – този, който използваме ние в ежедневието си. И така по Юлианския календар е 21 март, но по светския вече е 3 април. Така шансът да има съвпадение на датите е приблизително 50:50 (заради 13-те дни разлика, в които може да се падне пълнолунието). Когато двете дати се различават, обикновено е с една седмица.

Кои празници зависят от Великден?

И не стига постоянно променящата се дата на Великден, ами покрай него и куп други големи празници сменят датата си всяка година. Такива са Лазаровден (винаги в събота, уикендът преди Великден), Спасовден (39 дни след Великден, винаги четвъртък), Тодоровден (6 седмици и 1 ден преди Великден), Цветница (една седмица преди Великден). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин