Великден в манастир – 10 идеи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великден в манастир – 10 идеи
Автор: Мария Ангелова

Какво по-подходящо място да посетите на Великден от манастир? Там ще сте по-близо до Бог, до природата и цветята и зеленината на пролетта. А и повечето почивни дни около светлия празник ви оставят достатъчно време и да си починете вкъщи, и да си устроите малка разходка.

Ето някои от най-красивите манастири, които можете да посетите по Великден.


Кокалянски манастир

Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил” се намира сред склоновете на малката планина Плана, едва на около 20 км от центъра на София. Разположен е високо над автомобилния път между София и Самоков – достатъчно далеч, за да не се натрапват шумове от преминаващите МПС-та. При манастира има широка поляна, на която можете да си направите пикник, а преходът през планината е около час и е подходящ дори за деца.

Айдемирски манастир

Този манастир се намира до едно от най-големите села в БългарияАйдемир, Силистренско. „Покров Богородичен“ е девически манастир, в който освен мощите на Свети Тезий ще видите и уникална колекция от кръстчета в бутилчици.

Рилски манастир

Представете си за момент, че някак се издигате – високо-високо – почти до върховете на Рила и поглеждате отгоре. Ще видите как стръмните склонове на долината, обрасли със стари гори, се допират като разтворени длани. В дъното на грижливите планински шепи лъкатуши река Рилска, а до нея е Рилският манастир. Това е един от най-оживените български манастири, където можете и да пренощувате.

Соколски манастир

Соколският манастир „Успение Богородично” е на 12 км по асфалтов път от Габрово. По-приятна е разходката от етнографския комплекс Етъра – четирите километра екопътека се изминават пешком за около 2 часа. Това е един от сравнително новите манастири – на по-малко от 200 години е. В малък параклис се съхраняват икони, рисувани от Захари Зограф, а в малката музейна сбирка се съхраняват вещи, за които се смята, че са принадлежали на Васил Левски.

Басарбовски манастир

Само на десетина километра от Русе, в долината на река Русенски Лом, се намира един манастир, който привлича повече румънски, отколкото български поклоници. Несправедливо засенчван от славата и близостта на Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир също е от времето на Второто българско царство, а неговият патрон Свети Димитър Басарбовски е покровител на румънската столица Букурещ.

Араповски манастир

Араповският манастир се намира насред полето, извън грижовните длани на планината. По Великден тук можете да откриете истински покой. В спретнатия двор има няколко постройки, дръвчетата са нацъфтели, пчелите жужат и нищо друго не се чува. Поседнете на пейката край кулата. Тук посетителите са малко, много вероятно е да се окажете сами насред блажено умиротворение.

Троянският манастир

Третият по големина манастир в България се намира на около 10 км от Троян. В него можете да се поклоните на чудотворната икона Богородица Троеручица – копие на икона от Хилендарския манастир.

Кръстова гора

Манастир „Света Троица“ или както е известен, Кръстова гора, е едно от най-силно заредените места в България. Легендата разказва, че в гората край манастира е заровено парченце от Христовия кръст. Това е и единственото място в България, където можете да присъствате на служба под звездите.

Манастир „Свето Успение Богородично“

Или известен още като манастира на отец Боян Саръев. Дворът на манастира е като излязъл от книжка с картинки – с перфектно поддържана морава, цветни лехи и подредени саксии с мушкато. В ковчеже в манастирската църква се пази предполагаемо парченце от Христовия кръст, открито по време на разкопките в района на Перперикон.

Бачковски манастир

Бачковският манастир е чудесно място не само за религиозно поклонение, но и за разходки сред природата. Тръгнете по екопътеката към местността Клувията (има табели и маркировка), за да откриете водопада, чудесни полянки, подходящи за пикник, както и няколко параклиса и пещерен храм, в който според легендата монаси са скрили ценна икона на Богородица преди нападението от османците. Няколко века по-късно иконата е открита от местен овчар и е върната в манастира.

*

Открийте още идеи за манастири в България и отвъд, които можете да посетите!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин