Защо е добре да си направим застраховка при пътуване? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо е добре да си направим застраховка при пътуване?
Автор: Peika.bg
Защо е добре да си направим застраховка при пътуване?

Добре е да знаете, че с идването на зимния сезон зачестяват закъсненията на полетите.

Това е и причината все повече хора да се възползват от предлаганите застраховки за своето пътуване. Според експерти най-добре е да не тръгвате без застраховка, тъй като не струва много, а осигурява спокойствие и може да ви спести огромни разходи.

При пътуване в чужбина има 2 типа застраховки – за анулиране на пътуване и обикновена туристическа.

Първата е по-рядко потребявана услуга, но е изключително полезна при възможна промяна в плановете. Застраховката за анулиране на пътуване важи в случаите, когато поради основателни причини (най-често здравословни), пътникът няма възможност да осъществи своето пътуване и му се наложи да го отмени. Тогава застрахователят следва да покрие всички разходи по закупени самолетни билети, хотелско настаняване и други (специфични за всяка авиокомпания). Този тип застраховка може да се закупи най-късно 72 часа след закупуването на самолетния билет. Нейната цена не е фиксирана, тъй като се определя от стойността на самолетния билет, и е подходяща за хора, които организират пътуванията си доста по-рано или чиито планове е възможно да се променят.

По-разпространена е стандартната туристическата застраховка, която може да обхваща широк спектър от покрития, сред които медицински разходи, злополука, загуба на трудоспособност, търсене и спасяване в планина, изгубен, откраднат или повреден багаж, закъснение на полет и други. Цената на застраховката може да варира в зависимост от тавана на обезщетенията и това какво покрива, но със сигурност не е висок разход, предвид множеството рискови ситуации, които могат да изникнат по време на пътуване.

Освен това при закъснение на полет повече от 4 часа, авиокомпанията би могла да обезщети пътник, завел оплакване, а застрахователната компания ще поеме разходите, направени по време на престоя на летището. Затова е добре всяка касова бележка, направен за храна или вода да се запази и представи пред застрахователите.

Най-добре е при закупуването на застраховка, да се запознаете подробно с нейните условия, правила и изключения. Задължително е да носите застрахователната си полица по време на пътуването, защото тя съдържа важни детайли, както и спешен телефон за връзка, ако се наложи да бъде използван.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин