Защо е полезно да имаш списък с мечти - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо е полезно да имаш списък с мечти
Автор: Peika.bg
Защо е полезно да имаш списък с мечти

Освен списъци с покупки и списъци със задачи, си направете и един много по-важен: списък с мечти.

Много мечти са се родили и умрели, забравени заради по-спешни (но не по-важни!) неща като сметки за ток, професионални цели или подновяване на картата за градски транспорт. За да не ви отнесе всекидневието там, където дори няма да си спомняте, че сте мечтали за два месеца свободен живот на остров Бали или за баня под пръските на водопадите Игуасу, направете си списък с мечти и си го сложете на видно място.

„Списъците с дестинации и мечти могат да са полезни с това, че ви карат да се вслушвате във вътрешната си мъдрост,“ разказва Шийла Миргън, психолог от Университета в Уисконсин. „Лесно е човек да бъде погълнат от ежедневието си, списъците със задачи, ходенето на работа, задълженията вкъщи и т.н. - дотолкова, че може да загуби от поглед вътрешния си компас“.

Макар на пръв поглед правенето на списъци с мечти да не води непременно до осъществяването им, проучванията показват добри резултати.

В едно изследване участниците, които били помолени да запишат целите си, изпълнили много повече от тях в сравнение с тези, които нямали списък.

Друго проучване установява, че това да постигате целите си, които са свързани с някакви по-висши ценности от вашето Аз (например, да избягате маратон с детето си, да бъдете доброволци в Азия и т.н.), ви дава усещането за смислен и удовлетворен живот.

Многобройни изследвания пък доказват, че важно е не толкова самото записване, колкото поставянето на списъка с мечти на видно място. Фактът, че постоянно пред очите ви ще е това, за което най-силно мечтаете, ви напомня да предприемате малки стъпки към осъществяването му.

Научете как да си направите табло за мечти за пътуване тук.

За да сте сигурни кои мечти заслужават да влязат в списъка ви и кои са просто временни прищявки, д-р Миргън съветва да си зададете следните два въпроса:

1. Ако знаех, че ми остава само година живот, какво щях да искам да направя, преживея или постигна?

2. Ако имах неограничено време и неограничени средства, какво щях да правя?

След като отговорите на тези два въпроса, вашият списък с мечти ще е кажи-речи готов.

Ако тази статия ви е вдъхновила, не бързайте да я затваряте. Оставете я отворена (т.е. пред очите си, за да ви напомня), докато не е готов списъка ви с мечти.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин