10-те държави с най-добър баланс работа/свободно време - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те държави с най-добър баланс работа/свободно време
Автор: Peika.bg
10-те държави с най-добър баланс работа/свободно време

Ако искате да живеете в държава, където обществото смята почивката за точно толкова важна, колкото и работата, няма нужда да ходите много далеч.

Според Индекса за по-добър живот на Организацията за икономическо сътрудничество Северна Европа се справя най-добре с баланса между работата и личния живот. Двата основни критерия за класацията са часовете дневно, посветени на грижи за себе си и забавления, и часовете извънреден труд.

Ето кои са водещите страни в класацията и какво ги прави толкова добри. В проучването България не е включена, но присъстват някои от съседите й (Турция е последна в класацията, Гърция е по средата).

 

1. Дания

Баланс работа/личен живот – 9,8 от 10 точки

8220

Освен, че е постигнала най-добър баланс работа/забавления, Дания е и най-щастливата страна според много световни проучвания. Майките и бащите могат да ползват общо 52 седмици платен отпуск след раждане на детето си. Скандинавската страна е на челни места в света и по нива на образованието, заплати, лична сигурност. Повече от 73% от хората на възраст между 15 и 64 години, работят, а само 2% от тях работят повече от стандартните часове на седмица.

2. Испания

Баланс работа/личен живот – 69,3 от 10 точки

15512

Ако някога ви се е налагало да работите в Испания и сте ползвали следобедната сиеста, то няма как да не се съгласите, че в тази държава се обръща достатъчно сериозно внимание на почивката. Интересно е, че макар да прекарват средно по 16 часа на ден в грижи за себе си и забавления, испанците не се определят като особено щастливи. Удовлетворението им от живота е едва 6,5 от 10. Това може да се дължи на по-слабите резултати по отношение на заплати, образование и околна среда.

3. Холандия

Баланс работа/личен живот – 8,8 от 10 точки

11061

Ако се чудите защо на холандците толкова добре им с еполучава – вижте данните. Повече от половината население (74% от холандците между 15 и 64 години) работят на непълен работен ден – доста висок процент в сравнение с други богати европейски държави. Освен това отделят и серизоно внимание на тренировките – повечето холандци тренират умерено поне 4 пъти седмично. Пък и всяка година, преди летните отпускарски месеци, холандците получават допълнително към заплатата си „пари за ваканция“ (vakantiegled) – 8% от годишната им заплата.

4. Белгия

Баланс работа/личен живот – 8,8 от 10 точки

29833

Само 5% от белгийците работят повече от 50 часа на седмица (смята се, че извънредните работни часове водят до влошаване на здравето и увеличаване на стреса). Освен това в опита си да удовлетворят белгийците, които искат все повече гъвкавост, работодателите все повече предлагат работа от вкъщи или в споделени офиси. Така не само служителят е гъвкав, но и се пестят разходи от офис консумативи.

5. Норвегия

Баланс работа/личен живот – 8,7 от 10 точки

11325

Норвегия неведнъж е заставала начело на световни класации за най-богатите страни. Смята се и че работните места са сигурни – след изтичане на 3-месечния пробен период рядко се случва някой да бъде уволнен за лоши резултати (разчита се на началната преценка). Според Индекса за човешко развитие Норвегия номер едно в света по равенство – там изпълнителните директори имат най-малка разлика в заплатите си със своите служители. В Норвегия е важно и семейството, като често работниците получават разрешение за семейни дейности в работно време (например, да вземат децата си от училище).

6. Швеция

Баланс работа/личен живот – 8,1 от 10 точки

20355

Швеция много държи на добър баланс между работата и личния живот, така че наскоро въведе 6-часовия работен ден. Така трудещите се в 15:30 часа могат да заменят бюрото с екопътеката. Там работата по повече от 50 часа седмично почти не съществува (едва на 1% от шведите им се налага да се трудят толкова много). Плюс това имат по 25 дни платен отпуск годишно.

7. Германия

Баланс работа/личен живот – 8 от 10 точки

10390

Германците са известни със своята висока ефективност, но това важи само за офиса. Средният работен ден в Германия е 7 часа (по-малко от повечето държави по света), имат 20 дни платен годишен отпуск (трето място в света) и въпреки това са сред най-продуктивните хора в света. Как така? Истината е, че те са строги и подредени на работа, но свърши ли работният ден, знаят и как да отделят време за себе си.

8. Русия

Баланс работа/личен живот – 7,9 от 10 точки

3520

В едно проучване от 2015 г. 78% от руснаците твърдят, че се чувстват по-щастливи отвсякога в живота си. Причината според статистиката е заради важната роля на семейството и посветеността на работата. Едва 0,2% от руснаците работят извънредни часове. Там разделението между личен и професионален живот е важно.

9. Ирландия

Баланс работа/личен живот - 7,9 от 10 точки

36544

За да постигнат по-добър баланс в живота си, ирландците наскоро се сдобиха с нови платени дни отпуск при раждане на дете, включително татковците. Само 4% от ирландците работя извънредно, а удовлетворението от живота си определят средно 7 от 10.

10. Люксембург

Баланс работа/личен живот - 7,8 от 10 точки

4419

Здравеопазване, удовлетворение от живота и доходи са трите показателя, по които Люксембург е първенец. Държавата разработва специални програми за младите хора, в които вместо да бъдат служители, те биват стимулирани сами да създадат своя компания или да са самонаети. Ценят и свободното си време, като отделят поне по 15 часа на ден за себе си.

Какво е заключението? Работете по-малко часове, работете по-съсредоточено, бъдете по-доволни от живота. 

Целият документ от проучването можете да разгледате тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин