Защо страхът всъщност е добър за теб - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо страхът всъщност е добър за теб
Автор: Мария Ангелова
Защо страхът всъщност е добър за теб

Кой страх е добър за теб и как да го използваш, за да сбъднеш мечтите си

Пещерата, в която се страхуваш да влезеш, пази съкровището, което търсиш“ - Джоузеф Кембъл

Много от нас имат несбъднати мечти за пътуване – и не само. А това, което ни спира, обикновено е страхът, независимо дали го наричаме „нямам пари“, „нямам време“, „не сега“ - всичко това е страх от промяна.

Двата вида страх

Има два вида страх. Единият е страхът, който кара сърцето ти да забие ускорено, когато на косъм не те блъсне кола, хвърчаща със 120 км/ч. Този страх ти спасява задника като те кара да отскочиш встрани. Другият страх е този, който те спира да направиш нещо, което искаш, защото „Ами какво ще стане, ако тинтири-минтири?“. Ами какво, ако... Ами какво, ако... В опита си да си изпълнява фукнциите и да те предпази от опасности, мозъкът ти понякога те прецаква.

Чувствал ли си се така?

Мечтаеш си да напуснеш работа и да пътуваш по света, но те е страх, че няма да имаш достатъчно пари. Мечтаеш си да минеш Ком-Емине, но те е страх, че няма да издържиш физически. Мечтаеш си да пътуваш до Италия, но никой не иска да дойде с теб и те е страх да отидеш сам.

Това е най-естественото нещо - страхът от нещо, което никога не си правил. Ако се страхуваш да направиш нещо такова, спомни си, че хиляди хора по света са го правили преди теб. И те са съвсем, съвсем обикновени хора. А ти се страхуваш не защото наистина е страшно (все пак ти напомняме, че нямаш представа какво ще бъде!), а защото се изправяш пред нещо непознато.

Страхът означава и още нещо: че те очаква нещо велико, нещо, за което след това ще си кажеш: „Леле! Наистина ли аз направих това! Наистина ли се страхувах!“.

Това, че се страхуваш, значи, че се променяш

Пати Джоунс, специалист по човешки ресурси и кариерно развитие, посочва 4 причини, които доказват, че страхът може да бъде добър за теб:

- може да е знак, че започваш нещо, което е много важно за теб

- показва, че започваш да учиш нещо съвсем ново

- потвърждава, че вече си извън зоната си на комфорт

- дава ти креативна енергия и идеи

Преодоляването на страха „Ами какво, ако...“ е вероятно най-важната крачка към сбъдването на мечтите. Винаги, когато искаш да промениш нещо голямо в живота си, има момент на несигурност и дискомфорт. Но така е при всички и така се случват всички прекрасни промени по света.

Приеми, че страхът е част от процеса и давай. Това, че се страхуваш, означава, че вече си съвсем близо, че промяната е на крачка от теб и мозъкът ти осъзнава, че вече не става дума за празни приказки, а за действане.

Можеш или да се парализираш от страх, или да преглътнеш страха и да направиш нещо велико. 

Използвай страха си. Обичай страха си. Той ти казва, че е време да се промениш. 

П.С. Ако прочетеш този материал, както много подобни такива, и утре забравиш какво си чел, промяната няма да се случи. Запиши си на листче на хладилника, така че да виждаш всеки ден, че страхът е само в главата ти. Докато не го проумееш.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин