Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?
Автор: Peika.bg
Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

Често получаваме покани от близки за сватби, юбилеи, дипломирания или други социални събития, които са далеч от дома. В повечето случаи приемаме пътешествията с радост, но истината е, че тези "принудителни ваканции" ни струват доста скъпо.

Заради разходите по тези пътешествия, които освен пътни, са свързани с подаръци, нов тоалет и какво ли още не, много хора се лишават от пътувания, на които наистина искат да отидат, защото са "задължени" да присъстват на едно или друго събитие. Използват голяма част от годишния си отпуск за тези мероприятия и не им остава време да се порадват на заслужената си почивка.

Ако и вие често изпадате в подобна ситуация, то най-вероятно страдате от синдрома на "задължителните пътувания". Въпросът е какво да правите, ако не искате да ставате жертва на такива пътешествия?

Първото и най-важно нещо е да се научите да казвате "не". Ако хората, които са ви поканили, не са ви толкова близки или наистина нямате финансовата възможност за цялото това приключение, просто отклонете любезно поканата. Не се чувствайте задължени да ходите някъде, само защото други ваши роднини или приятели ще бъдат там. Пътешествието трябва да е удоволствие, а ако само ще недоволствате, че заради сватбата на третата ви братовчедка не можете да осъществите предвидената ваканция - не ходете. 

58927

Щом ще отказвате, е добре да го кажете, колкото се можете по-рано. Поканите за сватба например са обвързани с конкретна дата, до която трябва да уведомите дали ще присъствате или не. След това е възможно младоженците да не могат да анулират местата в ресторанта и да се наложи да плащат за гости, които не са дошли на събитието. 

58924

Ако все пак сте решили да присъствате, можете да комбинирате пътешествието с други ваши познати. Пътувайте с една кола, поделете си стаята в хотела или отседнете в къща за гости при някой местен. Освен че ще спестите пари, ще се позабавлявате и по време на самото пътуване.

58920

Ако сте от другата страна на монетата - вие организирате подобно събитие, трябва да сте наясно с цената на хотела, начините на пътуване, удобно ли е местоположението. Все пак гостите ви няма да поискат да похарчат половината си годишен отпуск и всички събрани средства за 1 празничен повод.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин