Златни правила на общуването в Турция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Златни правила на общуването в Турция
Златни правила на общуването в Турция
Снимка: Wei Pan on Unsplash

Турция безспорно е една от най-посещаваните от българите страни, когато става въпрос за туризъм.

Доколко обаче сме наясно с етикета и обичаите на южната ни съседка? Може би някои от тях ще ви изненадат!

В Турция хората много държат на религията, така че трябва да внимавате с поведението си, в случай, че посетите джамия. Основно правило е да си събуете обувките, преди да влезете в храма. Освен това трябва да съобразите облеклото си според случая – никакви къси поли и панталони. Прието е, че не бива да се застава пред молещ се човек. Мюсюлманите смятат, че това пречи на молитвите да стигнат до Аллах. Друго интересно нещо, свързано пак с религията, са обичаите по време на Рамазана. Попаднете ли в Турция, по време на този празник, в никакъв случай не бива да предлагате на някой местен храна (нито цигара) преди залез. Това се счита за обида и неуважение към религията им.

Наред с религиозността си турците са и доста любопитни. За тях е съвсем нормално да задават твърде лични въпроси на събеседник, с когото са се запознали току-що. Ако и на вас се случи да попаднете на един такъв любопитен турчин, не го взимайте присърце.

Златни правила на общуването в Турция

Според етикета на турците, когато попаднете в ресторант, е прието сметката да бъде платена от този, който е инициатор на срещата. Възприето е следващият път другата страна да организира излизането и, разбира се, да плати на свой ред.

Турците са изключително гостоприемни и приятелски настроени. Не бива да се изненадвате, ако някой местен ви покани на гости у тях, малко след като сте се запознали. Ако все пак решите да приемете, то трябва да знаете, че е добре да не ходите там с празни ръце. Един малък подарък би свършил чудесна работа. Преди да влезете в дома на своя турски приятел, трябва да се събуете. Това е доста странен прийом за западноевропейските туристи, но за нас едва ли ще е проблем (все пак го правим и в България.) Също така не бива да отказвате храна, защото ще обидите домакинята. В идеалния случай, чинията ви трябва да е напълно празна, след приключване на храненето.

Златни правила на общуването в Турция

Нещо, което също трябва да знаете, е, че може да не се приеме добре, ако снимате по-възрастни хора, тъй като са доста консервативни. Против религията е да се снимат и забулени жени, а също и молещи се хора.

Страната е известна, освен с локума, баклавата и турското кафе, още и с огромните пазари, където можете да обикаляте с часове. И тук е мястото да споменем, че да се пазариш в Турция, е съвсем в реда на нещата. Все пак не прекалявайте, защото няма да бъде одобрено, ако го правите, колкото да убиете времето. Пазарете се само за неща, които действително харесвате.

Златни правила на общуването в Турция

Много важно е да спазвате всички правила и закони в Турция, тъй като нарушаването им се наказва строго. Например пушенето на обществени места е абсолютно забранено.

За финал ще завършим с един любопитен факт, свързан с филма “Среднощен експрес.” Турците са особено чувствителни при споменаването му, тъй като смятат, че той представя страната им по един изопачен начин. Малко известно е, че самият сценарист е поискал прошка от целия турски народ.  Така че, отидете ли в Турция, е най-добре да се правите, че изобщо не сте чували за този филм.

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин