Златни правила на общуването в Турция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Златни правила на общуването в Турция
Златни правила на общуването в Турция
Снимка: Wei Pan on Unsplash

Турция безспорно е една от най-посещаваните от българите страни, когато става въпрос за туризъм.

Доколко обаче сме наясно с етикета и обичаите на южната ни съседка? Може би някои от тях ще ви изненадат!

В Турция хората много държат на религията, така че трябва да внимавате с поведението си, в случай, че посетите джамия. Основно правило е да си събуете обувките, преди да влезете в храма. Освен това трябва да съобразите облеклото си според случая – никакви къси поли и панталони. Прието е, че не бива да се застава пред молещ се човек. Мюсюлманите смятат, че това пречи на молитвите да стигнат до Аллах. Друго интересно нещо, свързано пак с религията, са обичаите по време на Рамазана. Попаднете ли в Турция, по време на този празник, в никакъв случай не бива да предлагате на някой местен храна (нито цигара) преди залез. Това се счита за обида и неуважение към религията им.

Наред с религиозността си турците са и доста любопитни. За тях е съвсем нормално да задават твърде лични въпроси на събеседник, с когото са се запознали току-що. Ако и на вас се случи да попаднете на един такъв любопитен турчин, не го взимайте присърце.

63327

Според етикета на турците, когато попаднете в ресторант, е прието сметката да бъде платена от този, който е инициатор на срещата. Възприето е следващият път другата страна да организира излизането и, разбира се, да плати на свой ред.

Турците са изключително гостоприемни и приятелски настроени. Не бива да се изненадвате, ако някой местен ви покани на гости у тях, малко след като сте се запознали. Ако все пак решите да приемете, то трябва да знаете, че е добре да не ходите там с празни ръце. Един малък подарък би свършил чудесна работа. Преди да влезете в дома на своя турски приятел, трябва да се събуете. Това е доста странен прийом за западноевропейските туристи, но за нас едва ли ще е проблем (все пак го правим и в България.) Също така не бива да отказвате храна, защото ще обидите домакинята. В идеалния случай, чинията ви трябва да е напълно празна, след приключване на храненето.

63325

Нещо, което също трябва да знаете, е, че може да не се приеме добре, ако снимате по-възрастни хора, тъй като са доста консервативни. Против религията е да се снимат и забулени жени, а също и молещи се хора.

Страната е известна, освен с локума, баклавата и турското кафе, още и с огромните пазари, където можете да обикаляте с часове. И тук е мястото да споменем, че да се пазариш в Турция, е съвсем в реда на нещата. Все пак не прекалявайте, защото няма да бъде одобрено, ако го правите, колкото да убиете времето. Пазарете се само за неща, които действително харесвате.

63324

Много важно е да спазвате всички правила и закони в Турция, тъй като нарушаването им се наказва строго. Например пушенето на обществени места е абсолютно забранено.

За финал ще завършим с един любопитен факт, свързан с филма “Среднощен експрес.” Турците са особено чувствителни при споменаването му, тъй като смятат, че той представя страната им по един изопачен начин. Малко известно е, че самият сценарист е поискал прошка от целия турски народ.  Така че, отидете ли в Турция, е най-добре да се правите, че изобщо не сте чували за този филм.

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин