Златни пясъци: Преди 60 години и сега - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Снимка: zlatnipiasaci.com

На 20 километра северно от Варна, сред извивките на стръмния бряг, се намира един курорт с над 60-годишна история - Златни пясъци.

Стара легенда разказва, че пирати заровили златно съкровище в земята по крайбрежиетo. Ядосана на бандитите, тя си отмъстила, като превърнала златото в чуден златист пясък. Днес на това място се намира един от най-дългите плажове в страната, който среща свежестта на уникален естествен парк. 

Природен парк „Златни пясъци” е обявен за защитена територия още през далечната 1943 г. Широколистната гора следва линията на брега и обгражда курорта. Релефът на парка е терасовиден. В него се срещат редките дървесни и растителни видове. Над 20 от тях са застрашени от изчезване като: снежното кокиче, кавказката иглика и няколко вида орхидеи.

Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Снимка: zlatnipiasaci.com

На територията на парк „Златни пясъци” се намират скалният Аладжа манастир, обявен за паметник на културата през 1957 г., пещерите „Катакомбите”, останки от базилика и късноантична крепост от 4–7 век в местността Калето, както и останки от славянско селище.

Златни пясъци: Преди 60 години и сега

Идеята за изграждането на голям български черноморски курорт възниква в средата на 50-те години на миналия век. Съвсем естествено изборът пада върху местността Узункум (от турски – Дълъг пясък). Мястото съчетава по неповторим начин девствена гора и просторен плаж. Някога, само на стотина метра от морския бряг, е имало голямото сладководно езеро, в което живеели водни костенурки. Днес на това място се намира централната атракционна зона на курорта с модела на Айфеловата кула, Виенското колело и хотел "Интернационал".

Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Снимка: zlatnipiasaci.com

Първата копка на Златни пясъци е направена през 1956 г. Изграждането на почти всички големи хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години. Идеята е била курортът да съчетава възможността за семеен туризъм край морето, както и да се превърне в един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас. Проектът на курортния комплекс е възложен на екип от 30 български архитекти, а изграждането му минава през три етапа. През първия са били построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотелските комплекси и увеселителни заведения на втора и трета линия.

 

Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Снимка: zlatnipiasaci.com

Последният етап от строителството на Златни пясъци е приключен през 1966 г. Тогава започва развитието на мащабна програма за налагането на България като европейска дестинация за морски туризъм.

Златни пясъци: Преди 60 години и сега
Снимка: zlatnipiasaci.com

Истински бум в развитието си курортният комплекс преживява в края на 90-те години на 20-ти век, когато бившата държавна собственост в него е приватизирана. От 2000 г. Златни пясъци е изцяло частен курорт, като така навлиза във „втория си живот”. Днес броят на хотелите в комплекса надхвърля 70, а легловата база над 30 хиляди. И днес "Златни пясъци" са предпочитано място за почивка от чуждестранни и български туристи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин