Караджов камък – чудо на природата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Караджов камък – чудо на природата
Автор: Вероника Иванова

В Родопите съществува един природен феномен, който не е сред най-популярните туристически обекти, но със сигурност заслужава вниманието ви. Става въпрос за разположения в Западните Родопи Караджов камък.

Самата местност представлява високо скално плато (1448 е най-високата точка), на чиято територия между две отвесни скали се е образувал естествен тесен улей. Точно там се е заклещил т. нар. Караджов камък, който е с доста внушителни размери, и гледайки го отдолу, може да ни се стори заплашителен. Намира се в близост до село Мостово, като други по-популярни обекти в района са Кръстова гора и Белинташ. От 2003 г. платото е обявено за защитена местност, тъй като при разкопки са открити доказателства, че там е имало древно тракийско светилище през ранната желязна епоха (VII-VI век пр. Хр.).

За да стигнете до едноименната местност, можете да тръгнете от село Мостово, но имайте предвид, че ще трябва да се преборите с около 700 м. денивелация. Другият вариант, който е и по-лесен, е първо да посетите Кръстова гора. Оттам  до Караджов камък се върви по черен коларски път, като времетраенето на прехода е около час и 20-30 минути.За ориентир ще кажем, че Кръстова гора се намира на 45 км. от Асеновград и на 210 км от София. Трябва да се движите по шосето Асеновград-Смолян, като на отбивката за град Лъки завиете наляво. Оттам има доста указателни табели, които сочат пътя към Кръстова гора.

След като пристигнете в местността Караджов камък, предстои най-трудната част. За да се изкачите на върха, ще се наложи да се движите по дървена стълба, минаваща между двете скали, точно под заседналия камък. Стълбата е прекъсната на места, като на около метър преди върха свършва. Оттам нататък придвижването става по изсечените в скалата стъпала. Те са дело на древните траки, но повечето туристи, незнаещи този факт, не им обръщат внимание. Съветваме ви да сте особено предпазливи, минавайки през целия участък.

Караджов камък – чудо на природата
Снимка: Иво Филипов

Бързо ще забравите трудностите към върха, когато го достигнете. Тогава ви очаква уникална панорамна гледка към Родопите. Оттам ще можете да видите Кръстова гора и Белинташ.

Има много легенди, свързани с Караджов камък. Една от тях гласи, че именно в тази местност Караджа войвода е заровил несметно богатство, което носи нещастие на всеки, който се докосне до него. Затова местните обикновено съветват туристите, в случай, че намерят монета, да я хвърлят надалеч. Може би тази легенда е и причината иманярите да не се доближават до платото.

Според друго предание, Караджовият камък бил част от космическа площадка, заедно с Белинташ. При спускането на НЛО, той се заклещил между скалите, и така до днес  изумява всеки, дошъл да го посети.

Има и трета легенда, според която Караджа войвода, опитвайки се да защити своите съселяни от издевателствата на османците, отишъл разгневен при управника на околията. След като категорично му заявил, че повече няма да търпи това положение, управникът се ядосал и заповядал на стражите си да го убият. Така той бил подгонен от заптиетата. Настигнали го точно край днешния Караджов камък”. Там бил убит, а местността била наречена на негово име, в чест на смелия войвода.

Дали в някоя от тези легенди има истина, или не – не се знае, но със сигурност това е едно магично място, което си струва да видите!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин