„Подмладяващият ензим“ от д-р Хироми Шиния или как да лекуваме болестите с хранене - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Подмладяващият ензим“ от д-р Хироми Шиния или как да лекуваме болестите с хранене
Автор: Peika.bg
„Подмладяващият ензим“ от д-р Хироми Шиния или как да лекуваме болестите с хранене

Книгата на световноизвестния гастроентеролог се появява в ново издание.

 

В последните години здравословното хранене стана все по-чест обект на изследвания, свързани с борбата срещу болестите и на ползите от добрата диета върху човешкия организъм. Но възможно ли е чрез правилната храна да противодействаме и на процеса на остаряване на тялото ни?

Световноизвестният гастроентеролог д-р Хироми Шиния, автор на международните бестселъри „Ензимният фактор“ и „Микробният фактор“, дава отговор на този въпрос в книгата си „Подмладяващият ензим“, която излиза на българския пазар в ново издание.

В дългогодишната си лекарска практика д-р Шиния прави продължителни изследвания в посока решаване на проблема с остаряването. Той изследва клетки, които нарича newzymes илиподмладяващи ензими”, които са в състояние да предизвикат в тялото процес, който унищожава вредоносните клеткизомби” и ни помага да поддържаме здравето си и да лекуваме болестите.

В „Подмладяващият ензим“ д-р Шиния се позовава на огромния си опит и наблюдения, свързани с въздействието на различните храни върху храносмилателната система.  

Според него съвременните хора сме жертва на собствения си успех –  ядем твърде много и твърде често. Оказва се, че когато свикнем да си угаждаме, ние се лишаваме от възможността да включим рециклиращата дейност в нашите клетки и да активираме подмладяващите ензими.

А в основата на „неправилното хранене“ и начин на живот се крие и причината за редица заболявания, обострили се в наше време – като силни алергии, депресия, деменция и Алцхаймер.

Какво е това „здравословен глад“, кой има нужда от него, какво да направим, за да възвърнем младежкото си здраве и да се чувстваме добре в собствената си кожа?

Написано на достъпен език, „Подмладяващият ензим“обяснява някои от най-сложните процеси в нашето тяло и се превръща в изчерпателен наръчник как да променим начина си на мислене и хранене.

От храната, която ядем, и от водата, която пием, зависи нашето здраве. И само от нас зависи дали ще подготвим тялото си за дълъг и щастлив живот, изпълнени с енергия. 

Из „Подмладяващият ензим“ от д-р Хироми Шиния

„Подмладяващият ензим“ от д-р Хироми Шиния или как да лекуваме болестите с хранене

Глава 2

Възстановете младежката си енергия

Вътреклетъчните отпадъци лишават хората от жизненост

Някои от моите пациенти споделят, че забелязват внезапно намаляване на издръжливостта си още около трийсетата си година. Прави им впечатление, че вече не са в състояние да работят или играят така енергично, както преди. Вие едва ли сте забелязали толкова изявена промяна, но сте усетили, че вече се възстановявате по-дълго от умората. Възможно е да сте установили, че ви е по-трудно да се мотивирате или не съумявате да се справяте със същото количество алкохол като преди. Неизбежен ли е този упадък на здравето с възрастта? Неизбежни ли са все по-голямото изтощаване на тялото и ума и по-силната податливост на болести на възрастните, свързани с начина на живот?

Да... и не. Естествено е с възрастта нивото на физическите ни функции постепенно да се понижава. Този физически упадък обаче може да бъде смекчен и понякога дори върнат назад, ако се научим да работим със системата за регенериране на нашето тяло.

Човешкото тяло е изградено от 40–60 трилиона клетки. В тези клетки се намират т. нар. митохондрии, органите, които създават енергията за всичките ни дейности. Хранителните вещества от консумираната храна и вдишваният кислород се пренасят до въпросните митохондрии, където се преобразуват в енергия. Ако клетките са в добро здраве, преобразуването на енергията се извършва добре. Ако това състояние се поддържа, човек ще се радва на здраве и жизненост независимо от напредването на възрастта. Но когато в клетките се натрупат отпадъци, митохондриите няма как да функционират ефективно. Ако се наложи да стоите в затрупана с боклуци стая, в крайна сметка ще се почувствате зле и това ще се отрази отрицателно на енергията ви. Ако мислите за клетките на тялото си като за препълнени с боклуци помещения, ще си дадете сметка на какъв риск е изложена работата на енергийните им конвертори – митохондриите.

За да се възстанови здравето на тялото, боклуците от „стаята“ – клетките, – трябва да се изчистят. Ето това имам предвид под „вътреклетъчна детоксикация“. Аз виждам във вътреклетъчната детоксикация ключа към здравето и живота с младежка жизненост. Ако сутрин се събуждате лениви и флегматични, в клетките ви вероятно са се натрупали отпадъчни вещества. Не ги ли отстраните, клетките ви няма да могат да работят ефективно и в резултат няма как да генерират енергия. Знаем, че все по-голям брой хора страдат от деменция, Алцхаймерова болест или последствията от инсулт. В главния мозък се натрупат отпадъчни вещества, там се превръщат в лепкава плака и пречат на продуктивното провеждане на сигнали по невроните и се стига до появата на деменция или Алцхаймерова болест; възможно е дори да предизвикат инсулт. Остаряващите клетки също ни правят по-податливи на инфекциозни болести и дори водят до възникване на рак. Правилното функциониране на трилионите клетки в тялото е основата за жизнеността и здравето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин