27 любопитни факта за Регенсбург - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
27 любопитни факта за Регенсбург
Автор: Елена Исаева

Регенсбург, разположен в провинция Бавария в Германия, е град, пропит с история, култура и архитектурна красота. Ето 27 очарователни факта за този очарователен град:

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО: Старият град на Регенсбург с Stadtamhof е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, признат за изключително добре запазената си средновековна архитектура.

27 любопитни факта за Регенсбург
Снимка: pixabay.com

Римски корени: Историята на града датира от римско време, когато е бил известен като Castra Regina, военен лагер по поречието на река Дунав.

Средновековен разцвет: Регенсбург е бил един от най-богатите градове в средновековна Европа, благодарение на стратегическото си местоположение като търговски център на река Дунав.

Каменен мост: Каменният мост от 12-ти век (Steinerne Brücke) е една от най-емблематичните забележителности на града и най-старият запазен мост в Германия.

Катедралата на Св. Петър: Катедралата в Регенсбург, посветена на Св. Петър, е шедьовър на готическата архитектура и доминира над силуета на града.

Sausage Kitchen: Historische Wurstküche или Old Sausage Kitchen е един от най-старите непрекъснато работещи ресторанти в света, предлагащ вкусни колбаси от 12 век.

Regensburger Domspatzen: Regensburger Domspatzen, или Regensburger Cathedral Choir, е известен хор за момчета с история, датираща от повече от хиляда години.

Altes Rathaus: Старото кметство с живописната си фасада и кула е символ на средновековния просперитет на Регенсбург.

Университет в Регенсбург: Основан през 1962 г., Университетът в Регенсбург е един от най-младите университети в Германия и известен със силния си изследователски фокус.

Театър в Регенсбург: Градът може да се похвали с оживена културна сцена, като театърът в Регенсбург представя опера, балет, драма и музикални представления.

Историческа дестилерия за уиски: Регенсбург е дом на дестилерията на Glen Grant, марка шотландско уиски с дълга история, датираща от 1840 г.

Коледни базари: Градът е домакин на очарователни коледни базари, включително Романтичния коледен базар в двореца Турн и Таксис.

Връзка с Оскар Шиндлер: Оскар Шиндлер, немският индустриалец, спасил над 1200 евреи по време на Холокоста, е живял известно време в Регенсбург.

Document Neupfarrplatz: Археологическите разкопки на Neupfarrplatz разкриха останки от средновековно еврейско гето, което сега е изложено в музея Document Neupfarrplatz.

Музей на корабоплаването по река Дунав в Регенсбург: Музеят предоставя информация за историята на корабоплаването по река Дунав, подчертавайки ролята на Регенсбург като жизненоважен пристанищен град.

Dult Festivals: Regensburger Dult е традиционен фолклорен фестивал, провеждан два пъти годишно, включващ панаирни атракции, бирени палатки и пазарни сергии.

Билкова градина в St. Katharina: Botanischer Garten am St. Katharinen предлага спокойно убежище с лечебни и ароматни растения.

Аркадите на Регенсбург: Аркадите на града, известни като Gängeviertel, са мрежа от покрити проходи, датиращи от Средновековието.

Замъкът Донаустауф: Точно извън града, замъкът Донаустауф е с изглед към Дунава и предлага зашеметяваща гледка към околностите.

Филмов фестивал в Регенсбург: Седмицата на късометражния филм в Регенсбург е един от най-старите и реномирани фестивали за късометражен филм в Германия.

Walhalla: Разположена наблизо, Walhalla е неокласическа зала на славата, почитаща изтъкнати личности от германската история.

Средновековни кули: Регенсбург може да се похвали с множество средновековни кули, включително Goldener Turm (Златната кула) и кулата Adler-Apotheke.

Кулата на Бисмарк в Регенсбург: Построена през 1905 г., кулата на Бисмарк предлага панорамна гледка към града и околностите му.

Исторически библиотеки: Градът е дом на няколко исторически библиотеки, включително Bibliothek des Regensburger Priesterseminars и Staatliche Bibliothek Regensburg.

Филмов музей в Регенсбург: Музеят представя историята на филма и киното, включвайки експонати за немско кино и специални прожекции.

Средновековни панаири: През цялата година средновековните панаири оживяват историята на града с възстановки, пазари и представления.

Европейска столица на културата: През 2010 г. Регенсбург беше Европейска столица на културата, като домакин на различни културни събития и изложби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин