iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Е, добре, де! Мармарис, Бодрум, Анталия, Кушадасъ... обиколихме ги всичките и то по няколко пъти. Дайте някаква идея, пак за Турция, за нещо ново и непознато? В Гърция не ми се ходи.

14.09.2012 | 15:02, отговорили: 6 , Лято и море, Турция, от Симеон Кюстелов
0 гл.
Отговори (6)
Петър Терзийски , 15.09.2012 | 14:08
0 гл.
Много е готино това, че ресторантите са отворени откъм морето и сервитьорите могат да изнесат каквато си поръчате вкусна храна върху подноси направо на плажа. Може да си направите и морски излет с лодки, а след плажа или риболова задължително се изкачете /това си е традиция/ до развалините на древния Педасос, където се гледа залеза на слънцето - фантастична гледка. Има дори поверие, че при скриването на слънцето трябва да си пожелаете нещо и то ще се сбъдне. Идете там, чудесно място е наистина и доста по различно от големите курорти!
Станислав Илиев , 15.09.2012 | 07:36
0 гл.
Точно срещу остров Лесбос, на южния бряг на полуостров Бига се намира малкото градче Асос / да, точно като цигарите/. Там има няколко малки хотелчета на по два етажа и 10-15 къщи, разположени на тесни калдаръмени улички. Всичко е изградено от черни каменни блокове. Злите езици дори говорят, че това са дяланите блокове от руините на древния гръцки град Педасос. Говори се, че именно тук е живял Аристотел и е основал тук своята школа - на високото тепе. Брегът е покрит с дребни и по-едри камъчета, но водата е приказна - топла и чиста. А за туристите на 15-20 м навътре в морето са направени големи дървени платформи, за да се избегне неудобството при влизане в морето. Върху тях има шезлонги и чадъри, а за тези, които искат да останат на плажната ивица, има такива и на брега.
Валери Панев , 15.09.2012 | 06:36
0 гл.
След като посетите Троя /няма как да го пропуснете/ и вече сте изморени, тръгнете към брега на морето до древното пристанище. То се намира съвсем близо до устието на река Скамандър. Разбира се, от него нищо не е останало, но точно там е бил построен троянският кон. Именно там любителите на къмпингите могат да си починат - има закътан плаж и къмпинг с кристална и топла вода. Посещаемостта е символична - повече местни хора със семействата си. Ако продължите на юг по брега ще стигнете до мястото, където е била древната църква на свети Павел, но от нея могат да се видят само няколко килнати в морето колони от черен гранит и огромни дялани камъни под водата.
Петю Павлов , 15.09.2012 | 06:06
0 гл.
И ние сме били там, не е далеч от София и с кола се стига лесно. На 12 км от околийския център се намира курортното селище Гюзеляллъ /в превод - Хубавия залив/, където по-богатите имат къщи и се изнасят там още през юни. Там има суперски хотелчета и миниатюрни ресторантчета, а вероятно заради кедровата гора наоколо, температурата винаги е с няколко градуса по-ниска от тази в Чанаккале.
Димитър Атанасов , 15.09.2012 | 05:20
0 гл.
Мястото наистина е разкошно. В Чанаккале няма типичните места за плажуване, но ако сте с кола /колко му е - все отивате до Бургас/, може да си наемете хотел и да пътувате из околността, за да си намерите тихо и спокойно място за къпане и препичане. Предимството на това място е, че цените са ниски, а мястото спокойно. В града и околностите има само един 5-звезден хотел, няколко 4-звездни, а останалите са с по-ниска категория. Най-високата цена в района, и то в разгара на сезона, е 50 евро на ден за all inclusive. Има и малки бутикови хотелчета, в които се предлага и храна, а малките семейни ресторантчета в Чанаккале предлагат типична вкусна турска кухня.
Пенка Георгиева , 14.09.2012 | 21:48
0 гл.
Разбира се, че лятна и плажна Турция не са само тези курорти, които до болка вече са ни писнали, макар че там сме си изкарвали супер. Има и по-близки места за отмора в Турция, а и много чаровни. Само на 560 км от София се намира западният малоазийски бряг на Турция и околия Чанаккале /на 80 от Одрин/. По протежението на Дарданелите и на юг, срещу брега на остров Лесбос, има прекрасни места за почивка и събиране на тен. Това е крайбрежието на полуостров Бига, част от Малоазийския полуостров. Районът се нарича Троада, на името на древната Троя, руините на която се намират на 40 км от морския бряг. Там има множество тихи и спокойни места, където морето е тихо и прозрачно и е далеч от модните мегакурорти и тамошния гмеж.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин