iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Ходили сме на доста места в Испания, но не сме посещавали Валенсия. Там имало т.нар. Град на изкуствата и науките. Някой ходил ли е там?

20.09.2012 | 10:36, отговорили: 5 , Културен туризъм, Испания, от Йорданка Кръстева
1 гл.
Отговори (5)
Веселин Андонов , 21.09.2012 | 10:49
0 гл.
Някои наричат Града на изкуствата и науките във Валенсия Града на мечтите, а други - на бъдещето. Според мен, и едните, и другите имат право.
Станислав Атанасов , 21.09.2012 | 05:58
0 гл.
А като попаднете в лоното на науката? Тан ще видите, че тя може да бъде и забавна. Най-големите открития на човечеството до наши дни са показани по изумителен начин, например, Махалото на Фуко или пък улеят, който разкрива гравитацията. Можете да наблюдавате релефа на Марс или пък да стигнете още по-далеч в Космоса. Тук нищо не е пропуснато, всичко е любопитно, забавно, поучително и развлекателно, включително и бюстовете на Мария Кюри, Айнщайн и Нютон...
Пенка Кузманова , 20.09.2012 | 23:19
0 гл.
Феликс Кандела пък е автор на океанариума, който се смята за най-големия аквариум в Европа /на мен лично ми прилича на операта в Сидни/. Той е проектиран във формата на водна лилия и в него обитават 45 хиляди животни от 500 вида. Ще си изкарате акъла, буквално, като видите под стъкления под мятащите се туловища на огромни моржове, стрелкащите се бели акули, а делфините - те са елегантни и грациозни, като принцеси. Чудесно би било, ако имате време да се насладите на техния спектакъл. Тук може да видите и Агората - покрит площад за 6000 зрители, където се състоят концерти и спортни състезания. Една част от проекта, обаче, все още не е реализирана и в момента е замразена.
Радослав Панев , 20.09.2012 | 21:27
0 гл.
Та този архитектурен и културен комплекс се простира на 350 декара площ, където са вдигнати няколко сгради. Хемисферата е първата сграда - тя е с форма на гигантско око, чийто гигантски клепач при лошо време пада. В нея има 3D кино и планетариум. Втората сграда е Музеят на науките и е не по-малко потресаваща в архитектурно отношение. Интерактивният научен музей е във формата на скелет на огромен кит.Дворецът на изкуствата пък е посветен на музиката и там се помещава операта.
Григор Атанасов , 20.09.2012 | 16:08
0 гл.
Този град на изкуствата и науките /дано да ви стигне време за него/, съществува след катастрофалното наводнение на река Турия. Управата на града решава да премести руслото на реката извън града и старото корито остава пресушено. Така се развихря въображението на гениалния архитект Сантяго Калатрава. За да се финансира този Град на 21-ви век са пуснати пощенски марки със специален знак, като част от печалбата отивала за комплекса. Изместеното речно корито е превърнато в парк в сърцето на града - истински зелен рай с безкрайни велоалеи, пътеки за спортуване, беседки, маси за тенис, игрища...
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин