iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Какво може да се види в архитектурния резерват Хотница?

23.07.2012 | 12:30, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Васил Гюдюлев
0 гл.
Отговори (3)
Doroteya Kyoseva, 28.07.2012 | 13:52
0 гл.
Хора, преди да отговаряте, моля прочетете и разберете смисъла на въпроса. Въпросът е какво МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ, тоест да се разгледа свободно от туристи в "архитектурния резерват" Хотница (това пък определение кой го измисли?!, защото става дума за едно съвсем обикновено село). Простият отговор е - НИЩО!. Всичко това, което споменавате че е открито - артефакти, съкровище и т.н. е пренесено в музеите в София и Велико Търново. В момента там са само разкопки, от които един непрофесионалист нищо не може да разбере - виждат се само тук таме някакви камъни. Още повече и тази година около селото летния сезон има студенти археолози и местата, на които работят, са оградени и не се допускат външни хора. Така че браво за знанията ви за резултатите от археологическите проучвания, но не подвеждайте хората да отидат до там и да се въртят из селото и по нивите около него и да се чудят къде ли са се изпарили тези 70 селища, укрепителни системи и т.н. Кратко казано - село Хотница си е най-обикновено село и ако очаквате да видите нещо интересно, ще останете излъгани. По-добре да се отиде до Арбанаси, който е наистина арх. резерват.
Благовеста Матэва , 24.07.2012 | 02:27
0 гл.
Любопитно е, че тук е открита мраморната статуетка на богинята-майка с отвор в средата, доказателство за упражняването на култа към плодородието.От античния период пък са открити 2 римски пещи, център за производство на керамика и каменоломня. В близост се намира и средновековно селище, обитавано от 12-ти до 14-ти век.
Валери Митев , 23.07.2012 | 19:23
0 гл.
Хотница се намира на 15 км от Велико Търново. Там са открити 70 селища от различни периоди - от ранния неолит през античността до късното средновековие. Има следи от укрепителна система.Открити са артефакти с графитни орнаменти, които имат сходство с тези, намерени във Варненския некропол. Установени са и забележителни познания на хората от онези времена - открити са доказателства за успешни черепни операции. В Хотница е намерено известното златно съкровище.Отделни артефакти доказват традиционни връзки с Черноморието, Средиземноморието и земите отвъд Дунав.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин