iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Откъде да тръгнем, за да стигнем до археологическия резерват Деултум?

03.09.2012 | 16:46, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Йорданка Георгиева
0 гл.
Отговори (3)
Петър Стоянов, 04.09.2012 | 10:57
0 гл.
Въпреки огромния обем проучвателна дейност, извършена през предпоследното десетилетие на 20-ти век, на територията на археологическия резерват Деултум предстои да се свърши все още доста работа. Много от находките са публикувани частично,но резерватът все още крие много тайни!
Даниела Колева , 04.09.2012 | 04:48
0 гл.
При археологически разкопки в района са открити няколко големи монетни съкровища, както и статуи, надписи и керамика, които могат да се видят днес в Археологическия музей в Бургас. Там са регистрирани повече от двадесет и пет обекта от различни исторически периоди – от Къснобронзовата епоха до Късното Средновековие.
Оля Петкова , 03.09.2012 | 22:14
0 гл.
От Бургас, разбира се, защото Деултум се намира само на 17 км от морския град в посока Средец, в землището на днешното село Дебелт. Имам чувството, че много малко се знае за този археологически резерват и приятно се изненадах от въпроса ви. Там в древността е имало голям тракийски град и важно пристанище и тържище на име Добелт. Там са открити обекти от най- дълбока древност - мястото в продължение на векове е било един от най-важните икономически центрове на Югоизточна Тракия и единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия. Пристанището е било разположено на днешното Мандренско езеро.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин