iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Ще правим офроуд експедиция по Беласица, Осогово, Западна Стара, тъй като се кара около самата граница, има ли някакъв ред за посещение, може ли да ни направят проблем полицаите?

07.12.2012 | 21:31, отговорили: 2 , Екстремно, България, от Благовеста Димитрова
0 гл.
Отговори (2)
Бисер Йорданов , 08.12.2012 | 08:12
0 гл.
Има понятие "гранична ивица" или "Забранена гранична ивица" . Тази ивица започва от държавната граница и е с различна широчина за различните землища, т.е. може да е 10м., а може да е и 300м. В тази ивица е забранено извършването на всякаква дейност (земеделие, лов, риболов, туризъм и др.) без специално разрешение от РДГП (за гръцката граница - РДГП Смолян). Най-лошото е че отивайки в близост до границата човек няма как да разбере, че навлиза в забранената гранична ивица. За да се издаде разрешително за извършване на определена дейност в забранената ивица се пуска молба по образец, в която общо взето се описват дейността, данните на лицата, за които се вади разрешителното, данните и на съответните ППС-а. Разрешителното се издава, подписва и подпечатва лично от директора на съответната дирекция на гранична полиция, така че ако пуснете молбата в ГПУ Петрич например, отговора ще го получите след около 10 дена (отива до Смолян и се връща отговора). С такива разрешителни берат боровинки и кестени местните, правят походи групи туристи и т.н.
Веселин Иванов , 08.12.2012 | 03:45
0 гл.
Движението е свободно до 300 м преди границата. Осъществява се с лична карта. За въпросната 300-метрова зона се изисква разрешително от Началника на Регионална Дирекция на Гранична Полиция. Ние не бяхме вадили досега - доста граници и кльонове сме обиколили, проверява ли са ни гранична полиция, записвали са ни и са ни пожелавали приятен път. Но знам, че има места, на които се заяждат и е по-добре да си извадите, не е нещо сложно, и да сте спокойни.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин