iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Вярно ли е, че и край Китен имало антична крепост?

30.08.2012 | 14:13, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Ненко Петров
0 гл.
Отговори (3)
Деян Стоянов , 30.08.2012 | 20:32
0 гл.
Не е за вярване, че крепостната стена на крепоста Урдовиза е известна от дълги години на археолозите, но доскоро по нея не бяха правени никакви проучвания. Става въпрос за уникален паметник на културата, със запазени автентични древни съоръжения.Изследвана е и значителна подводна площ, където са открити оръдия на труда от рог, камък и кост. Много от тях може да видите в китенската изложба ‘Тайните на морското дъно’.
Янко Стоянов , 30.08.2012 | 14:47
0 гл.
Големите приятели на България, археолозите братя Шкорпил са открили останките на крепостна стена с две бойни кули. Днес там е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Според специалистите, Удровиза е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането й.
Петромимир Чолаков , 30.08.2012 | 14:21
0 гл.
Да, разбира се, казва се Удровиза /така е и старото име на Китен/ и се намина на едноименния нос, само на 700 метра източно по права линия от центъра на Китен, община Приморско. Според специалистите, тази крепост е от времето на Троянската война. Доказано е, че тук е имало пристанище, а крепостта е била важна военноморска база. Там е имало и старо тракийско селище - това е доказано от намерените многобройни находки на антични каменни котви и керамика открити в двата залива около полуострова.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин