iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!
Живее ли в България смелчага, който да е слизал (или пък качвал) по пътеката между изоставеното село Дядовци и Дяволския мост, за да сподели параметри относно нейното състояние и използваемост ?
21.04.2015 | 22:07, отговорили: 5 , Планина и ски, България, от Росен Василев
12 гл.
Отговори (5)
Росен Василев, 24.04.2015 | 19:55
1 гл.
Благодаря ви, приятели по любов към планината - получи се съвсем автентично гълчане по родопски на пейката с характерната за Родопа съпричастност към тегобите на ближния непознат ! Особено съм очарован от загриженото включване на Камелия Парашева. Пътуването ни до Чуката на Гидика все още не е локализирано в туристическия календар, така че нека се надяваме някъде към края на лятото местните власти да са се справили все пак с пораженията върху местната флора. Желая и на двама ви попътен вятър през годината!
Hristo Uzunov, 23.04.2015 | 11:49
1 гл.
Здравейте отново, отговарям на питанията ви - да, мостчето е при последния десен завой, пред селото и пак да - описваната пътека всъщност е тази, която минава през селото и продължава към моста по споменатия горе маршрут. Колкото до състоянието на пътеката към днешна дата, Камелия Парашева също ви предупреждава за падналите дървета. Моят опит също е от Великден, само че от други пътеки в района на Ардино, които са затрупани от дървета. Да, преминаването през тях е тегаво, забавя скоростта на вървене, но ако имате желание и мачете не е невъзможно.
Камелия Парашева, 22.04.2015 | 20:07
2 гл.
Здравейте, радвам се че видях вашият въпрос за да не допускате нашата грешка. По Великден бяхме до Дяволския мост с идеята да стигнем "Чуката на Гидика" и село Гълъбово. Въпреки огромното желание което имахме, целта се оказа непосилна-пътя беше буквално затрупан от паднали борове. Една трета от гората е повалена и колкото и да се повира и прескача човек (въпреки, че маркировка вече няма) идва момент в който просто се отказва. Моят съвет е да потърсите алтернативен вариант за разходка в района - с.Сухово , с.Бошево-крепостта Кривус....
Росен Василев, 22.04.2015 | 18:38
0 гл.
Безкрайно съм Ви задължен, господин Узунов! С приятели от Пловдив обмисляме едно ходене до Чуката на Гидика и ми се струва, че ще е по-впечатляващо ако подходим откъм Дядовци, а не от Гълъбово. И понеже аз съм ходил на Дяволския мост само веднъж с автобус, ще злоупотребя с добрината Ви за още две пояснения: Малкото мостче точно преди Дядовци, за което говорите, вероятно е онова при последния десен завой, след който пътят излиза на голямата ливада под селото. Правилно ли съм разбрал? И второ - така описана пътеката минава ли през селото, за да попием мистичната му атмосфера или заобикаля къщите? Благодаря още веднъж предварително...
Hristo Uzunov, 22.04.2015 | 10:18
3 гл.
Здравейте, многократно съм използвал тази пътека и дори я предпочитам защото е по-живописна, безлюдна и макар да е една идея по-трудна се стига по-бързо (за около 30-40 мин.). На малкото мостче точно преди Дядовци хващате по левия път и си го следвате до край. Първоначално ще катериите с лека денивелация, след 15-20 минути ще стигнете борова гора, където започва спукането. Пътя надолу е широк, Z-образен и води до дървена беседка където можете да починете. След беседката се се стеснява и преминава в широколистна гора. В този участък пътя преминава в серпентина и денивелацията става по-голяма. След още 15-20 минути моста ще започне да се подава между клоните и накрая пътеката ще ви отведе точно на него. ЗАБЕЛЕЖКА: След снежното бедствие в района по пътеките има МНОГО паднали дървета, които на места правят преминаването изключително трудно, така че бъдете готови и там да е така. Успех! :)
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин