10 места с интересна история в Габрово - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места с интересна история в Габрово
Автор: Ралица Василева

Историите и шегите за габровци са колкото многобройни, толкова и със спорна достоверност. Но могат да ви накарат да се посмеете от сърце. Също толкова много са и прекрасните места, които ще откриете в Габрово - независимо дали идвате за първи или за пореден път. Огледайте се в кривите огледала, потърсете котка с отрязана опашка и вижте първата българска гимназия. Научете историите около появата и съществуването на 10 от основните забележителности на Габрово.

Домът на хумора и сатирата

Усмихнете се широко и заповядайте! Ще видите себе си по различен начин в кривите огледала, ще се посмеете на много вицове, ще се снимате с фигурата на габровската котка с отрязана опашка и ще имате възможността да се маскирате с карнавален костюм. Тук ще научите за изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света. Сградата е изградена върху стара кожарска фабрика през 1972 г. Намира се до автогарата. Допълнителна информация тук.

Паметникът на Рачо Ковача

Той е един от символите на града и единственият паметник в България, разположен в река. Бронзовата статуя на основателя на Габрово е творение на скулптора Любомир Далчев. Тя се извисява върху скала в река Янтра и представлява мъж, хванал в едната си ръка чук, а в другата - клещи с парче метал върху наковалня. Според легендата от габъровото дърво над работилницата на Рачо е дошло името Габрово.

В дебрите на миналото

В Регионалния исторически музей на Габрово се съхраняват повече от 90 000 експоната от Палеолита до наши дни. Ще видите предмети на труда и бита, облекло, монети, обзавеждане, оръжия, накити и ще проследите развитието на Габрово през различните епохи. Музеят се помещава в сграда с барокова архитектура от началото на ХІХ век. В сегашния си вид музеят съществува от 1949 г. Намира се в центъра на града. Допълнителна информация тук.

Църквата „Успение Богородично”

Изградена е от майстор Уста Генчо през 1865 г. от камък, има два купола, кула и камбанария. Тя е един от най-ранните храмове с купол в България. Украсена е с каменни релефи на растения и животни, а иконостасът е богато резбован. Наблизо са останките от параклиса на най-старата църква в Габрово, посветена на покровителката на града – Света Петка. Намира се на главната търговска улица в центъра на Габрово.

Априловската гимназия

Носи името на създателя си – Васил Априлов. С построяването й през 1835 г. се поставя началото на българското светско училище. Днес в сградата има действащо училище и Музей на образованието, който представя българското образователно дело от ІХ век до днес. Ще видите личната библиотека на Васил Априлов, учебници, документи, снимки и принадлежности за писане и оформяне на книга, а в една от залите е направена възстановка на класна стая от взаимопомощно училище. Седнете на дървения чин и си припомнете първите години в училище. Намира се в централната част на града.

Часовниковата кула

Тя е образец на българската възрожденска архитектура и е издигната през 1835 г. Висока е 27,7 м. Механизмът на часовника е изработен от габровския занаятчия Иван Сахатчията, а камбаната е доставена от Виена. Циферблатът и стрелките са монтирани след Освобождението от турско робство през 1878 г. В основата на кулата, точно под герба на града, струи чешма. Намира се в центъра на града.

Планетариумът

Тук ще бъдете по-близо до Слънцето, звездите и планетите. Или поне така ще ви се струва, когато ги наблюдавате през специалните телескопи. В Звездната зала с 50 места и куполовиден екран се прожектират модели на звездното небе и движението на небесните тела, а за желаещите се организират и практически занимания по астрономия. Намира се в района на Петкова нива в Габрово. Допълнителна информация тук.

Мостът на занаятите/ Грънчарският мост

Издига се над река Синкевица, до сградата на Драматичния театър. Първоначално носи името на Грънчарската махала, както се е наричал районът, когато мостът е построен през 1963 г. В четирите му края се издигат скулптурните композиции “Текстилци”, “Кожари”, “Грънчари” и “Строители”, представящи типични за Габрово занаяти. Заради бронзовите скулптури мостът е известен и като Мост на занаятите.

Мостът на изкуствата

Построен е над река Синкевица, зад Дома на културата в Габрово. Четирите скулптури от бял камък са изваяни от Величко Минеков. Ще видите музата на музиката Евтерпа, актьор с маска в ръка – символ на драматичното изкуство, две терпсихори, превъплътени в български девойки, играещи ръченица, и фигура олицетворяваща плодородието.

Мостът зад театъра

Построен е точно над мястото, където река Синкевица се влива в Янтра. На колоните му от бял врачански камък има четири лъва и всеки от тях държи по един от символите на града. Символът с водата и задвижваното от нея водно колело е дублиран, за да бъдат уважени и двете реки. Другите два символа са наковалнята на Рачо Ковача и книгата, отбелязваща Габрово като люлка на българското образование.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин