10 от най-красивите градчета на Южна Италия част II - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите градчета на Южна Италия част II
Автор: Елена Исаева

Италия е мечтана дестинация за любителите на древната история, вкусната храна, хубавото вино и модата. В която и част на страната да се озовете, ще се чувствате прекрасно и ще имате възможност да се наслаждавате на всички дадености, които прелага. Всяко населено място си има свой собствен почерк така да се каже – традиции и стил на живот, история, географско местоположение, дух и настроение, емоции, които пробужда в нас, незбравими спомени и желание да се връщаме отново и отново. Италия е любов от пръв поглед и любов завинаги.

 

Всеки регион в страната на ботуша е уникално красив и неповторим, сам по себе си чаровен и съвсем различен от останалите. Севера от Юга са коренно различни. В тази статия искам да ви запозная с някои от най-красивите населени места на Южна Италия.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част II
Снимка: pixabay.com

Таранто е третият по големина град в Южна Италия, важно търговско пристанище. Разположен е на брега на Йонийско море, на красиви заливи, наречени „Малкото море“ и „Голямото море“. Основан е през 706 пр. н. е. като колония на Спарта, всъщност това е единствената такава, поради което го наричат „спартанския град“. Около 500 г. пр. н. е., градът е бил един от най-големите по онова време със своето население от повече от 300 000 души. От този период датират и някои от най-важните останки от градските стени, две колони от древногръцки храм от VI век, както и множество гробници.

Интересни забележителности са катедралата „Сан Каталдо“, арагонският замък „Сан Анджело“, църквата „Сан Доменико“, които са запазени от хиляди години, от времето, когато византийците са го владяли. През 1887 г. е построен красив мост, който свързва двете така наречени морета – малкото и голямото.

Едноимената столица на провинция Фоджа е древен град, който датира от епохата на неолита. В този красив слънчев град има множество забележителности, църкви, строени в стил барок и рококо. Основна забележителност и символ на Фоджа е Катедралата, построена от Уилям II, която е запазена до днес в оригиналния си вид, изградена в романски стил.

Един от най-интересните музеи в града е Природонаучният, в който може да се видят уникални палеонтологични артефакти, открити при научни разкопки.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част II
Снимка: pixabay.com

 

Соренто е забележителен морски град, построен терасовидно на Сорентинския полуостров. Където и да отидете из града, пред вас се разкриват невероятни панорамни гледки към морето и Сорентинския залив. Градът е привлекателен по всяко време на годината. Когато и да го посетите, ще имате възможността да се насладите на чистия морски въздух, интересни исторически забележителности, вкусна храна и зареждаща  атмосфера. Разгледайте красивите вили с панорамни тераси, от които можете да наблюдавате уникални залези.

Виетри сул маре е красив курортен град, разположен на северния бряг на Сорентинския залив. От градчето се откриват невероятни гледки към Амалфийското крайбрежие.

Салерно също е древен град, основан от етруските около II век пр. н. е. Днес Салерно е красив и спокоен морски град, място, което предлага уникални възможности за релакс и приятно изкарване на годишната ваканция. В района на града, по склоновете има маслинови и лимонени горички, сред които е удоволствие да се разхождате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин