Правилата за хранене в Италия - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Правилата за хранене в Италия
Автор: Peika.bg
Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

В интернет пространството е пълно със статии относно това какви са навиците и правилата на италианците, свързани с яденето и пиенето. 

Истината е, че реалността е съвсем друга и само хората, които никога не са живели там, вярват на тези твърдения. 

Какви всъщност са правилата за хранене в Италия? Сега ще разберете:

Италианците закусват

Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

Време е да развенчаем мита, че италианците пият само чаша силно кафе сутрин. Напротив, по-голямата част от хората в Италия закусват. Обикновено закусват вкъщи, тъй като те са доста пестеливи. Закуските в Италия обикновено са кроасани, зърнени закуски с мляко или някакъв десерт, тип кекс. Много рядко хапват солени храни на закуска, въпреки че естествено има и такива, които предпочитат яйца, колбаси и сирена за закуска. Обикновено закуската се комбинира с чаша кафе или чай. 

Една особеност на италианците, която е факт, е че те не обичат да пият капучино, лате, мокачино и т.н. Когато пият кафе навън, те пият еспресо. 

Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

Междинни хранения

Хапването на нещо между основните хранения е нещо като закон в Италия. Те са осъзнали, че тези леки закуски им помагат да не прегладняват, докато стане време за обяд или вечеря и това е нещо, което практикуват ежедневно. Обикновено леките закуски се състоят от плодове, хлебчета бриош, кифлички и т.н. 

Обяд

Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

При обяда важи същото правило като при закуската- ако човек има тази възможност, обядва вкъщи. Какво предпочитат за обяд? Различни неща. Всеобщоприетото схващане, че италианците ядат паста или пица за закуска, обяд и вечеря, е много погрешно. Те обичат разнообразната храна. Например един ден ядат паста, на другия ден ориз, на следващия пържола или риба, след това супа и т.н. Важно за тях е да не стават от масата твърде сити или все още гладни.

Ако нямат възможността да се прибират на обяд, за да се хранят вкъщи, ядат навън, както всички останали хора. Обикновено в столове, заведения за бързо хранене или си носят храна от вкъщи. Няма фиксирано правило тук.

Вечеря

Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

Вечерята е храненето, което повечето италианци хапват у дома, задължително. Обичат сами да приготвят храната си, а какво точно ще сготвят, зависи от настроението. Обикновено приготвят някаква супа- минестроне или паста с бульон, след това основно ястие, обикновено нещо със зеленчуци, и накрая десерт. Относно вечерите, италианците следват следното правило: готвене през уикенда, замразяване и подгряване през делничните вечери. 

В общи линии така се хранят хората в Италия, но има и още правила:

Не всички италианци имат зеленчукова градина, затова внимават какво купуват. Ако могат, пазаруват директно от фермерите или посещават фермерски пазари, ако не, обръщат внимание на етикетите на продуктите. 

Хранене в заведение? Да, италианците обичат да го правят, но обикновено избират ресторанти, които предлагат традиционна италианска кухня и подбират места с разумни цени и добро качество на храната.

Правилата за хранене в Италия
Снимка: Unsplash

Италианците обичат да ядат зеленчуци и не ги интересува дали са в сезон или не. Важното е да са плодове или зеленчуци с контролиран произход. Ако са италиански, още по-добре.

Олио и мазнини. Италианците са загрижени за здравето си, така че се опитват да консумират по-малко мазнини, защото знаят, че не са особено полезни. Видовете готвене също варират, като се избират техники за готвене като пара или скара, които не изискват много мазнина.

Италианците са научили, че готвенето у дома е по-добро от купуването на готова храна, ходенето на ресторант всяка вечер или поръчката на храна за вкъщи. Те приготвят всичко - от торти до пици, в зависимост от готварските умения.

Алкохолните напитки не са задължителни. Ако сте останали с впечатлението, че италианците пият много вино- грешите. Те пият малки количества алкохол и то само на специални поводи. По-лесно е да намерите буркан течен шоколад в италиански дом, отколкото бутилка вино.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин