12 очарователни факта за Световния океан - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 очарователни факта за Световния океан
Автор: Peika.bg
12 очарователни факта за Световния океан
Снимка: Unsplash

Нека се потопим в дълбокото с тези невероятни любопитни факти, които ще ви накарат да погледнете на Световния океан по съвсем различен начин... 

Причината за синия цвят? Слънцето!

Когато слънцето огрява океана, водата абсорбира по-дългите червени и оранжеви дължини на вълната на светлината, докато отразява синята светлина обратно. Това обаче се случва само с голямо количество вода; колкото повече вода има, толкова по-синя е тя. Ето защо водата, която пиете от чаша, не изглежда синя. Този процес на поглъщане и отразяване на светлината също е причината небето да е синьо, но синият цвят на океана не се дължи на отразяването на цвета на небето, както много хора вярват. 

Най-дълбоката точна на океана, достигана от човек, е 250 метра

В сравнение с действителната най-дълбока точка на океана (Марианската падина се простира надолу близо 12 км), 250 метра не изглеждат много, но като се има предвид, че този безстрашен гмуркач бил придружен само от неопренов костюм и въздушен балон, постижението му е забележително. Това е най-дълбоката част от океана, достигана някога от свободно гмуркащ се човек. Гмуркачът, Хърбърт Нич, извършил историческия си подвиг през 2012 г. и в момента държи 33 отделни световни рекорда в свободното гмуркане.

Налягането на дъното на океана е изключително голямо

На дъното на Марианската падина налягането е около осем тона на квадратен инч, което се равнява на около 100 възрастни слона.

Океанът е пълен със злато

Фразата "течно злато" никога не е била толкова приложима. Вярвате или не, всяка капка океанска вода съдържа малко истинско злато. Това е толкова незначително количество, че няма да забогатеете, като загребвате морска вода - във всеки литър морска вода има около 13 милиардни от грам злато. Но когато вземете предвид колко океанска вода има на цялата планета, това е доста злато!

Помага за доставянето на интернет

По-голямата част от кабелите, които захранват интернет и позволяват достъп до него по цялото земно кълбо, са под водата. Проводници, наречени „подводни комуникационни кабели“, пресичат дъното на океана, поставени от лодки, построени единствено за тази цел.

Състои се от 99 процента от обитаемото пространство на планетата

Има разлика между размера на повърхността на Земята, покрита с океан (това е 70 процента) и общото пространство. Като се вземат предвид дълбините на океаните, океанът обхваща цели 99 процента от цялото обитаемо пространство на планетата. Въпреки цялото това открито пространство обаче океанът не е толкова населен, колкото е сушата. 

Най-големият водопад в света е под водата...

Дълбоко в океана се образуват пещери и пукнатини на океанското дъно, където водата изтича и образува водопади и други водоизточници. 

...както и най-високата планина в света (поне отчасти)

На Хаваите има планина, която би накарала Еверест да изглежда като малко хълмче, ако бяха един до друг. Мауна Кеа е наполовина под водата и наполовина над нея и от горе до долу се простира на цели 11 000 метра. Смятаме Еверест за най-високата планина, защото достига най-голямото разстояние над морското равнище, но по отношение на височината от горе до долу този полупотопен хавайски вулкан е шампионът.

Има място в Тихия океан, където сте по-близо до космоса, отколкото където и да е на Земята

Това уникално място, най-отдалеченото от сушата на цялата планета, минава покрай „океанския полюс на недостъпността“ или по-накратко „Точката Немо“. Намира се в южната част на Тихия океан и ще трябва да пътувате 1 700 км дори от най-близките точки на сушата, за да стигнете до тази точка. 

По-голямата част от кислорода на Земята идва от океаните

И не, това не е „О“ в H2O. Що се отнася до фактите за океана, повечето хора не знаят, че около 70 процента от целия запас от кислород на нашата планета е отпадъчен продукт, създаден от морския планктон. Тези миниатюрни същества поемат въглероден диоксид и произвеждат кислород по време на фотосинтезата и този кислород играе жизненоважна роля в живота на всяко дишащо кислород същество на планетата.

Инцидент с гумено пате помогнал на изследователите да разберат океанските течения

Свикнали сме всякакви „разливи“ в океана да имат катастрофални последици, но това се оказа нещо като щастлив случай. През 1992 г. сандък с играчки за баня на път от Китай за Съединените щати се счупил, изсипвайки хиляди гумени патета и други плаващи играчки в Тихия океан. Океанографите се възползвали от възможността да научат повече за движенията на океана. Добре известният океанограф Къртис Ебесмайер оглавил изследователската мисия, като помолил плажуващите по целия свят да докладват за наблюдения на патетата. Патиците пътували надлъж и нашир, стигайки навсякъде от Европа до Аляска и Хавай и продължавайки да бъдат забелязвани и през 2000-те години.

Живеещите в Антарктика риби имат протеин, който ги предпазва от замръзване

Не е изненадващо, че водата около полюсите може да стане доста студена. Въпреки това все още има много риби, които се приютяват там и плуват. Група риби, наречена notothenioidei, включва над 120 вида, всички местни за Южния океан близо до Антарктика. Но как е възможно морският живот да остане жив там? Е, тези риби имат биологичен компонент, наречен гликопротеин, който им позволява да живеят там, където живеят; по същество действа като естествен антифриз.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин