15 от най-странните животни по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 от най-странните животни по света
Автор: Андон Андонов
15 от най-странните животни по света

Кое е най-странното нещо, което сте виждали?

Някои ще се сетят за място, други за събитие. Но за тези от вас, които обичат да излизат от градския пейзаж и да се спускат сред дивата природа, за тези от вас, които гледат под листата на цветята и по стволовете на дърветата, отговорът е един. Животните винаги са сред най-чудатите неща в една нова и непозната местност.

Предлагаме ви списък с някои от най-странните животни по света:

1. Киуайдае или рак йети

27226

Този рак, открит през 2005 г. в Тихия океан, изглежда сякаш щипките му са покрити с бяла козина. Дълъг около 15 см, ракът йети е сляп и прекарва живота си, хранейки се с водорасли и дребни скариди.

2. Нарвал или морски еднорог

27225

Нарвалът е вид кит, който се среща в северните води и има характерен дълъг рог, заради който мнозина го наричат морски еднорог. В действителност “рогът” е зъб, напомнящ по структура бивните на слоновете. Дължината на зъба може да достигне до 3 метра и нарвалът го използва както за бой, така и за разчупване на арктичния лед.

3. Молох или бодлив дявол

27223

Този бодлив гущер живее в пустините на Централна Австралия и се храни с мравки и други дребни насекоми. Специалните люспи по кожата му позволяват да абсорбира влага през всички части на тялото си, благодарение на което молохът може да оцелее и в най-горещия климат.

4. Глакус атлантикус или син дракон

27228

Синият дракон е вид морски охлюв, който може да бъде срещнат на средна дълбочина във всички океани. С дължина до 3 см, глакус атлантикус има характерна окраска от сини, сиви и бели ивици.

5. Прошарен тенрек

27220

Прошареният тенрек е чудато животинче от Мадагаскар, което напомня на таралеж-пънкар. Храни се с червеи и насекоми и набира популярност като домашен любимец.

6. Скарида-богомолка

27229

Това разноцветно морско създание (Odontodactylus scyllarus) в действителност е свиреп хищник и може за секунди да разкъса на парчета повечето животни в плитките тропически води. Ударът на щипките му е толкова мощен, че се е случвало скаридата-богомолка да чупи дори и аквариуми с двойно стъкло.

7. Маймуна носач

27217

Не става дума за “носене”, а за “нос”, както бързо става ясно от снимката. Маймуната носач се разпознава лесно по огромния нос и издут корем, с които наподобява на карикатурен образ.

8. Октопод “Дъмбо”

27221

Къс и топчест октопод, “Дъмбо” носи името си заради странната форма наподобяваща анимационното слонче.

9. Звездоноса къртица

27224

Обитаваща Северна Америка и Канада, звездоносата къртица има 22 пипалца на носа си, които усилват обонянието й. Храни се с червеи и дребни насекоми.

10. Африканска дървесна усойница

27230

Дървесните усойници са група от къси, разноцветни змии. Техните силно релефни люспи им помагат по-добре да се катерят по дърветата и им придават вид на дракони. Макар че са отровни, не са твърде опасни, тъй като избягват хора.

11. Синя риба-папагал

27222

Синята риба-папагал обитава тропическите води и се храни с водорасли. Зъбите й са силно слепени един към друг и наподобяват формата и структурата на човка, откъдето идва и наименованието й.

12. Императорски тамарин

27231

Тази симпатична малка маймунка е с размери около 25 см и тегло 500 грама. Надарен с великолепни мустаци, императорският тамарин е кръстен на немския император Вилхелм II, на който прилича.

13. Китоглава чапла

27227

Единствен представител на своето семейство, китоглавата чапла живее около езерото Чад в Източна Африка. Кръстена заради характерния си клюн, тази великолепна птица е приятелски настроена и истинска атракция за пътешествениците.

14. Качулат елен

27219

Качулатият елен е последният останал вид от древен род. Живее в Северен Китай и се разпознава по характерната гъста, черна козина по челото му, както и по издължените кучешки зъби.

15. Кагуан сунда или летящ лемур

27218

Кагуанът скача от дърво на дърво, като може да се плъзга по въздуха на разстояние до 100 метра. Среща се често в гъстите тропически гори на Виетнам и Тайланд.

Бонус: Истинският типун

27232

Истинският типун е непрестанно на път. Той посещава най-красивите и най-странните места из България и по света. Повече за него можете да научите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин