15 традиционни храни в Израел - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 традиционни храни в Израел
Автор: Елена Исаева
15 традиционни храни в Израел
Снимка: pixabay.com

Израел, официално известен като Държавата Израел, е малка държава, разположена в Близкия изток, граничеща с Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток, Египет на югозапад и Средиземно море на запад. Ето преглед на Израел в по-подробно описание:

География: Израел обхваща площ от приблизително 22 072 квадратни километра (8 522 квадратни мили) и има разнообразен ландшафт, който включва крайбрежни равнини, плодородната долина на Йордан, планинските райони на Галилея и Голанските възвишения и сухата пустиня Негев на юг.

 

15 традиционни храни в Израел
Снимка: pixabay.com

История: Израел има богата и сложна история, датираща от хиляди години. Счита се за родина на еврейския народ, с връзка, вкоренена в библейски и исторически разкази. През цялата си история Израел е бил управляван от различни империи и е преживял множество завоевания, включително тези от асирийците, вавилонците, персите, гърците, римляните, византийците, арабите, кръстоносците, османците и британците.

Модерен Израел: След Втората световна война и ужасите на Холокоста, ООН раздели Палестина, което доведе до създаването на държавата Израел на 14 май 1948 г. Оттогава Израел се превърна в парламентарна демокрация с жизнена икономика и технологично напреднало общество. Йерусалим служи като негова столица, въпреки че неговият статут е предмет на международен спор.

Израел може да се похвали с разнообразна кулинарна сцена, повлияна от различни култури и традиции. Ето 15 популярни ястия в Израел:

Фалафел: Дълбоко пържени топчета или банички, направени от смлян нахут или бобови зърна, често сервирани в пита със сос тахини и зеленчуци.

15 традиционни храни в Израел
Снимка: pixabay.com

Хумус: кремообразен дип, направен от пюре от нахут, тахан, зехтин и лимонов сок, обикновено се сервира с пита хляб.

Шаурма: Тънко нарязано мариновано месо (обикновено пилешко или агнешко), изпечено на вертикален шиш и сервирано в пита или лафа хляб с различни топинги и сосове.

Сабич: Сандвич, състоящ се от пържен патладжан, твърдо сварени яйца, израелска салата, тахан и амба (сос от мариновано манго) в пита.

Шакшука: Ястие за закуска, приготвено с поширани яйца в богат доматен и пипер сос, подправено с подправки като кимион и червен пипер.

Шницел: Панирани и пържени пилешки или телешки котлети, често сервирани с пържени картофи или в сандвич.

Malawach: люспест и маслен йеменски еврейски хляб, обикновено сервиран с настърган домат, твърдо сварено яйце и схуг (пикантен йеменски сос).

Бурекас: люспести сладкиши, пълни с различни съставки като сирене, спанак, гъби или картофи.

Израелска салата: Освежаваща салата, приготвена с нарязани на кубчета краставици, домати, лук и билки, облечени с лимонов сок и зехтин.

Кебапчета: Нарязани на шишчета и печени на скара парчета мариновано месо, като говеждо, пилешко или агнешко, често се сервират със зеленчуци на скара и тахинов сос.

Риба на скара: Прясно уловена риба, като лаврак или кефал, подправена и изпечена до съвършенство, често придружена от тахан или лимон.

Knafeh: Сладък сладкиш, приготвен с настъргано фило тесто, сирене и сироп, обикновено се сервира топъл и гарниран с шамфъстък.

Sufganiyot: Понички с пълнеж от желе, които традиционно се ядат по време на еврейския празник Ханука.

Супа от маца топки: Успокояваща супа, приготвена с пилешки бульон и кнедли от маца, обикновено се яде по време на Пасха и през цялата година.

Mezze Platter: Селекция от малки ястия като хумус, фалафел, баба гануш, табуле и пълнени гроздови листа, поднесени с хляб или пита.

Тези популярни израелски ястия отразяват мултикултурното наследство на страната и предлагат възхитителна комбинация от вкусове, текстури и подправки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин