16-те най-опасни прехода в света (1-ва част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16-те най-опасни прехода в света (1-ва част)
Автор: Peika.bg
16-те най-опасни прехода в света (1-ва част)
Снимка: Unsplash

Не се заблуждавайте – пешеходният туризъм не е само леки разходки и пикници. Някои маршрути са направо страшни. Качването по ръждясали железни стъпала, борбата с физиологичната нужда от кислород на голяма надморска височина и движението по тесни пешеходни пътеки на ръба на пропасти, всичко това е част от пешеходния туризъм. 

Ако опитате един от най-опасните преходи в света, това е гарантирано. Ето кои са 8 от 16-те най-опасни прехода в света:

Връх Вашингтон

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marieve (@marievep05)

Връх Вашингтон е с височина 1917 метра. Макар че не е особено висок, това е един от най-трудните за изкачване върхове в САЩ. Непредвидимото и често променливо време тук може бързо да хване туристите в хипотермични условия. За много от смъртните случаи, записани на този планински връх, нищо неподозиращите туристи тръгват, докато е слънчево и 23-24°C, само за да стигнат до средата на пътя и да установят, че температурите падат рязко под нулата. Скоростта на вятъра стига до 350 км/ч и има над 180 регистрирани смъртни случая. Поради тази причина планината Вашингтон заслужава титлата си „най-опасната малка планина“ в света.

Ел Каминито дел Рей

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stefanie Geryk (@stefaniegeryk)

Първоначално изработена поради необходимост, тази кратка пътека от дъски е построена, за да могат работниците да стигат до новия си водноелектрически проект в началото на 20-и век. Прилепнала към отвесните скали високо над река, тази малка пътека си спечели смъртоносната репутация, след като се разпадна през 80-те години на миналия век. Търсачите на адреналин прескочиха половинчатите бариери, поставени от правителството, и преминаваха по пътеката. След мащабен проект за реставрация през 2015 г. пътеката беше официално отворена отново за посетители. Сега, оборудван с удобни обувки и каска, почти всеки може да измине това, което някога се е смятало за най-опасната туристическа пътека в света.

Долината на смъртта

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Evan Wexler (@wexplorations)

Всяка дълга пътека в най-горещото регистрирано място на Земята е опасна. Дори Red Cathedral Trail, скромните 5 км, е достатъчно дълга, за да предизвика топлинен удар в изгарящата Долина на смъртта с температура, със средна температура 45-50°C. Повечето туристи в района също разчитат на GPS, услуга, която е известна с лошо качество в този безплоден пейзаж. Загубата на правилния път дори за няколко часа в силната жега в пустинята може да бъде смъртна присъда. Но тук и дивата природа играе важна роля. Докато се изкачвате през дерета, издълбани от вятър и вода, може да откриете една от трите отровни змии в Долината на смъртта. Тези ухапвания изискват навременна медицинска помощ.

Вулканът Иджен

Връх Иджен може би е най-негостоприемният връх на планетата Земя и определено е един от най-екстремните преходи. Иджен разполага с активен кратер, чиято дълбочина достига до 200 метра, а синята вода е способна да разтопи метал. Любителите на приключения тръгват с надеждата да видят неуловимите лазурни пламъци и изгрева над кратера. След като стигнете до върха, следвайки пътека, покрита с гъста сива пепел, започва истинската опасност. Докато се спускате в устието на вулкана, като внимателно си проправяте път през камъни и криволичещи открити пътеки, ще ви трябва противогаз, за да дишате. Въздухът, пълен със серен газ, понякога е толкова токсичен, че от него може да се извлече твърде малко кислород. 

Гранд Каньон

Гранд Каньон е един от най-популярните туристически обекти в Съединените щати. Над 800 души са загинали, опитвайки се да извървят пътеката от началото до края. Стръмните спускания, високите температури, дехидратацията и пълното изтощение са сред честите причини. Причината за големия брой труповете на този поход е ясна, започвате деня си с поход в каньона. Изразходвате ценна енергия по време на прохладните часове на сутринта, изминавайки над 20 километра. След това ще трябва да се изкачите по стръмните склонове на каньона, още около 10 километра. По време на това изкачване мнозина осъзнават своята фатална грешка. Планинарите, които пробват този маршрут в рамките на един ден, рискуват сериозно нараняване или смърт. 

Планината Хуа Шан

Планината Хуа Шан се намира в Китай. Преди повече от 700 години даоистки свещеник в Китай закова няколко тънки дъски отстрани на скала, за да стигне до върха на свещената планина. Тогава се ражда този смъртоносен поход. Точният брой на загиналите в неговата 700-годишна история не е известен, но можем да кажем със сигурност, че най-малко 100 туристи са загубили живота си. Днес пътеката си остава опасна дори със своите нови и подобрени дървени платформи и колани. 

Мъгливата пътека до Халф Доум

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mike (@likes.to.hike)

Всяка пътека, за която се изискват разрешителни, заслужава място в списъка с най-опасните преходи. През последните 15 години по този конкретен маршрут в Националния парк Йосемити 13 авантюристи загинаха и бяха докладвани още 290 инцидента. Известен е като един от най-трудните преходи в САЩ. Първо, ще се сблъскате с хлъзгавия терен и гъстата мъгла. След това ще се впуснете в изтощителния преход покрай Невада Фолс до върха на Халф Доум. Близо 1500 метра надморска височина над 45 километра е достатъчно, за да накара дори опитни туристи да бъдат на ръба на силите си. За да достигнете върха, ще трябва да се стегнете и внимателно да се изкачите по подобните на стълба въжета. Това е мястото, където е най-вероятно да се случи трагедия. Едно грешно движение и ще се търкаляте на дъното на долината.

Долината Парвати

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DOONITE (@doonkedeewane)

Тази долина притежава множество пътеки, свързващи малки планински села едно с друго. Долината Парвати също стана известна като един от най-опасните райони за туризъм в света. Преходите имат всички обичайни капани: нестабилна основа, отвесни бездни, темпераментно време и висока надморска височина. Но истинските причини зад многото му прозвища, включително „Долината на смъртта“ и „Бермудския триъгълник на Индия“, са по-мистериозни. През последните няколко десетилетия повече от 30 международни посетители на тази хималайска долина са изчезнали безследно или са загинали мистериозно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин