16-те най-опасни прехода в света (2-ра част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16-те най-опасни прехода в света (2-ра част)
Автор: Peika.bg
16-те най-опасни прехода в света (2-ра част)
Снимка: Unsplash

Продължаваме с разглеждането на най-опасните пешеходни маршрути в света. Преходите, които ви представяме не са просто разходки сред природата, а наистина опасни преходи, които изискват много сериозна подготовка и опит.

Ако сте от туристите, които търсят адреналин, тези маршрути ще ви допаднат. Ето кои са останалите 8 от 16-те най-опасни преходи в света:

Angels Landing, Национален парк Зайон

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @redheadwander

Имайки предвид броя на смъртните случаи само от падания, Angel’s Landing е най-опасният маршрут в Америка. Придвижването по тънкия като бръснач ръб в центъра на Национален парк Зайон постепенно става по-лесно с помощта на тежки верижни релси. Екскурзията до Scout's Lookout предлага гледка към сухопътния мост и ви дава последна възможност да се откажете. Това е мястото, където Angel’s Landing става опасно. Изненадващо, истинската заплаха не идва само от вашата тромавост, а от пренаселеността. Зайон е един от най-популярните национални паркове в САЩ и до средата на сутринта сухопътният мост се пръска по шевовете от туристи. 

The Precipice, Национален парк Акадия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zach (@appalachian_dad)

Изкачването на The Precipice започва с леки боулдъринги и се превръща в изкачване, подобно на джунгла. Дебели железни стълбове, закрепени към плоските гранитни стени, осигуряват опори за ръцете и краката там, където планината липсва. Докато се качвате по откритите вертикални стълби, трябва много да внимавате, защото една грешна стъпка може да коства живота ви. The Precipice изисква постоянна бдителност и увереност, докато си проправяте път към върха на най-опасната туристическа пътека в Мейн. 

Уайна Пикчу

Наричана „Стълбите на смъртта на Мачу Пикчу“, тази кратка стръмна пътека води до емблематичния връх зад Мачу Пикчу. Повечето туристи предполагат, че четиридневният изтощителен преход по Пътеката на инките би бил най-смъртоносният в Перу и въпреки че и там има доста злополуки и смъртни случаи, всъщност хлъзгавият връх Уайна Пикчу с дължина 4 километра носи титлата за най-екстремният преход в Свещената долина. С около 30 докладвани смъртни случая и безброй ранени, този измамно кратък поход е един от най-опасните походи в света.

Дяволската пътека

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Crystal Lynn (@crystallynnvoss)

Вие сте на 3 500 метра надморска височина. Преминавате по черна пътека през зелени долини и тесни пътеки, виещи се покрай отвесни скали, които със сигурност биха били смъртоносни с една неправилна стъпка. След това стигате до самия Дяволски път. Тънък като молив сухопътен мост, осеян със скали и изглеждащ достатъчно зловещо, за да накара повечето туристи да се откажат. Това е може би причината Дяволската пътека да няма толкова много регистрирани смъртни случаи.

Национален парк Корковадо

Повечето от смъртните случаи при пешеходен туризъм в света се дължат на тежки метеорологични условия и падания от високо. Но този национален парк в Централна Америка е толкова смъртоносен, че правителството на Коста Рика изисква да имате обучен ескорт. Национален парк Корковадо се намира на полуостров Оса в Коста Рика близо до популярния за наблюдение на китове град Дрейк Бей. Времето е предимно влажно и топло през цялата година, но гъстата растителност в джунглата обърква туристите без карта, дивите бури събарят дървета, които падат върху нищо неподозиращите туристи, а дивата природа е направо смъртоносна. Пуми, крокодили, акули, ягуари и не по-малко от четири вида силно отровни змии живеят в границите на парка. Усойницата Fer-de-Lance е една от най-смъртоносните змии в света и живее незабелязана в многото речни корита на парка. 

Пътеката Калалау

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Eric Götze (@ericgoetze_travel)

Според регистрираните смъртни случаи това е най-смъртоносното място в Съединените щати през последните години. Но по-голямата част от статистиката не идва от калната хлъзгава повърхност на бреговата линия на На Пали, която пътеката пресича. Указателният знак, отбелязващ началото на пътеката, показва, че повече от 85 души са били пометени от непредвидимата вълна. В опит да се ограничи спасяването на неподготвени туристи, наскоро беше въведена система за разрешителни за изминаване на 25-километровата пътека.Хавай има множество смъртоносни пътеки за търсачите на силни усещания; пътеката Оломана в Оаху, където шестима души са загинали от 2004 г. насам, прословутата Стълба към рая, която е довела до повече от 100 спасявания от 2010 г. насам, и вече затворената пътека Калепа Ридж на Кауай, която също е взела много жертви. Важно е винаги да спазвате местните разпоредби.

Драконови планини

Преди 1985 г. броят на загиналите в Драконовите планини е надхвърлил 55 туристи по пътеката от около 200 километра, пресичаща зашеметяващи алпийски ливади и планински терен. Оттогава правителството просто спря да брои броя на смъртните случаи по популярната трекинг пътека. Въпреки че е едновременно живописен и популярен сред туристите, той без съмнение е и един от най-смъртоносните преходи в света.

Базовия лагер на Еверест

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PROTREK ADVENTURE (@protrekadventure)

Този емблематичен преход в Хималаите е неизменна част от списъка с най-опасните преходи в света. Пътят до Еверест не е толкова труден, но е опасен: между трима и 15 души умират всяка година по време на хладната разходка. Има много опасности. Като за начало този разреден планински въздух. Можете да започнете да усещате ефектите от надморската височина. На 3 000 метра ще почувствате гадене, умора и недостиг на въздух. Но докато стигнете до ледника Khumbu, рискувате животозастрашаващ случай на HAPE или HACE (белодробен или мозъчен оток, заради голямата надморска височина) в зависимост от толерантността на тялото ви към ниските нива на кислород. Дори да не споменаваме променливото време или риска от падане...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин