30 факта за Малайзия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Малайзия
Автор: Елена Исаева

Малайзия, разнообразна и богата на култура страна в Югоизточна Азия, предлага смесица от история, природна красота и модерност. Ето 30 интересни факта за Малайзия:

Малайзия се намира в Югоизточна Азия, разделена на два региона: полуостров Малайзия и Източна Малайзия (на остров Борнео).

30 факта за Малайзия
Снимка: pixabay.com

Страната е известна със своите разнообразни пейзажи, включително тропически гори, планини, плажове и острови.

Връх Кинабалу в Сабах, Източна Малайзия, е най-високият връх в Югоизточна Азия, стоящ на 4095 метра (13 435 фута) над морското равнище.

Малайзия е дом на някои от най-старите тропически гори в света, като Националния парк Таман Негара.

Малайзия е известна със своя мултикултурализъм, с малайци, китайци, индианци и различни местни групи, живеещи в хармония.

Малайският е официалният език, но английски, китайски и тамилски също са широко разпространени.

Страната празнува различни културни фестивали, включително Hari Raya Aidilfitri (Eid al-Fitr), китайската Нова година и Deepavali (Diwali).

Малайзия е известна със своята разнообразна и вкусна кухня, като ястия като nasi lemak, rendang, laksa и satay са любими.

Културата на уличното хранене в страната е жизнена, с оживени нощни пазари, предлагащи широка гама от вкусни закуски.

Кулите близнаци Петронас в Куала Лумпур бяха най-високите сгради в света, когато бяха завършени през 1998 г. Те остават емблематичен символ на Малайзия.

Малайзия може да се похвали със зашеметяващи острови и плажове, включително Лангкави, остров Пангкор и Перхентианските острови.

Кристално чистите води около остров Сипадан са известни с едни от най-добрите места за гмуркане в света.

Малайзия е дом на застрашени видове като орангутани, с рехабилитационни центрове като Sepilok в Сабах, които помагат за защитата и опазването на тези големи маймуни.

Малайзийските тропически гори са дом на разнообразна флора и фауна, включително най-голямото цвете в света, рафлезия, и малайския тигър.

Джорджтаун, Пенанг, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своята добре запазена колониална архитектура и улично изкуство.

Малайзия е рай за любителите на плодовете, с изобилие от тропически плодове като дуриан, рамбутан и мангостин.

В страната има множество национални паркове, като Национален парк Бако в Саравак, където можете да видите хоботни маймуни и уникална дива природа.

Мангровите гори на Малайзия са жизненоважни екосистеми, осигуряващи местообитание за различни видове и защитаващи бреговете от ерозия.

Системата за обществен транспорт на Куала Лумпур включва LRT (Light Rail Transit), MRT (Mass Rapid Transit) и монорелса, което улеснява придвижването из града.

Пенанг често е наричан „Световната столица на дуриан“ поради изобилието от овощни градини с дуриан.

Истана Негара или Кралският дворец в Куала Лумпур е официалната резиденция на Янг ди-Пертуан Агонг, церемониалния монарх на Малайзия.

Малайзия е домакин на централите на много мултинационални корпорации, особено в секторите на технологиите и електрониката.

30 факта за Малайзия
Снимка: pixabay.com

Камерън Хайлендс в полуостров Малайзия е известен със своите буйни чаени плантации и прохладен климат.

Rafflesia arnoldii, открита в тропическите гори на Малайзия, е най-голямото цвете в света и може да достигне до 3 фута в диаметър.

Традиционната малайзийска музика включва инструменти като гамелан, който често се използва в традиционните изпълнения.

Малайзия има тропически климат с висока влажност и валежи през цялата година.

Langkawi Sky Bridge е висящ пешеходен мост, предлагащ зашеметяваща гледка към архипелага Langkawi.

Малайзия е дом на множество ендемични видове, като малайския тигър, малайския тапир и борнейския слон пигмей.

Малайзия празнува Хари Мердека (Ден на независимостта) на 31 август в чест на независимостта на страната от британското колониално управление през 1957 г.

Малайзия е дом на грандиозни пещерни храмове, включително пещерите Бату близо до Куала Лумпур, които са посветени на бог Муруган.

Уникалната смесица от култури, спираща дъха природна красота и оживени градски центрове на Малайзия я правят завладяваща дестинация за пътешественици и страна, богата на културно разнообразие и традиции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин