30 интригуващи факта за Белгия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за Белгия
Автор: Елена Исаева

Белгия се намира в Западна Европа, граничи с Франция, Люксембург, Германия, Холандия и Северно море.

Това е сравнително малка страна с разнообразен ландшафт, включително плоски крайбрежни равнини, хълмисти хълмове и Арденската гора на юг.

30 интригуващи факта за Белгия
Снимка: pixabay.com

Брюксел, столицата на Белгия, служи и като де факто столица на Европейския съюз (ЕС) и е дом на множество институции на ЕС.

Белгия е разделена на три региона: Фландрия (холандско говоряща), Валония (френскоезична) и Брюксел-столичен регион (двуезична).

Белгия получава независимост от Холандия през 1830 г. и официално става кралство през 1831 г. с Леополд I като неин първи крал.

Страната има конституционна монархия, а крал Филип е управляващ монарх от 2013 г.

Белгия е известна със своята сложна политическа система, с множество нива на управление, включително федерални, регионални и общински правителства.

Страната има репутация на дипломация и е домакин на няколко международни организации, включително НАТО.

Белгия е многоезична страна с три официални езика: холандски, френски и немски. Холандският е най-разпространеният език.

Страната е известна със своите висококачествени шоколади, вафли и бира. Белгийската бира е особено известна със своето разнообразие и сложност.

30 интригуващи факта за Белгия
Снимка: pixabay.com

Манекен Пис, малка бронзова статуя на момче, което уринира във фонтан, е известен символ на Брюксел.

Белгия е известна със своето комиксово наследство с емблематични герои като Тинтин, Смърфовете и Лъки Люк, произхождащи от белгийските комикси.

Атомиумът, уникална сграда с форма на железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти, е популярна туристическа атракция в Брюксел.

Белгия има богата художествена традиция с известни художници като Рене Магрит и Питер Брьогел Стария, произхождащи от страната.

Историческият град Брюж е известен със своята добре запазена средновековна архитектура, живописни канали и калдъръмени улици.

Grand Place (Grote Markt) в Брюксел е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се отличава със зашеметяваща архитектура от 17-ти век.

Картината на белгийския художник сюрреалист Рене Магрит „Предателството на образите“ включва лула с надпис „Ceci n'est pas une pipe“ (Това не е лула).

Архитектурата в стил Арт Нуво, характеризираща се с плавни линии и богато украсен дизайн, може да се намери в цяла Белгия, особено в Брюксел.

Белгия играе важна роля в Първата световна война, тъй като голяма част от Западния фронт минава през страната, което води до обширна окопна война.

Мемориалът на Менин Гейт в Ипър почита британски войници и войници от Британската общност, загинали в Ипърския издатък по време на Първата световна война.

Регионът на Фландърските полета в Белгия е тясно свързан с войната и се споменава в известната военна поема „Във фландерските полета“.

Средновековният град Гент е известен със своята добре запазена архитектура, оживена културна сцена и внушителния замък Gravensteen.

Антверпен е известен със своя диамантен квартал и се смята за една от световните диамантени столици.

Ватерло, разположен близо до Брюксел, е мястото на битката при Ватерло през 1815 г., където Наполеон е победен от коалиция от европейски сили, водена от херцога на Уелингтън.

Белгия има гъста мрежа от канали, а град Брюж често е наричан „Северната Венеция“ заради живописните си канали.

Белгийското крайбрежие е популярна дестинация за плажуващите, като градове като Остенде и Кноке-Хайст предлагат морски курорти.

Музеят Орта в Брюксел е посветен на произведенията на Виктор Орта, един от пионерите на архитектурата в стил Арт Нуво.

Белгийците са запалени колоездачи и страната е известна със своите колоездачни състезания, включително Обиколката на Фландрия и Лиеж–Бастон–Лиеж.

Белгийският национален отбор по футбол, известен като Червените дяволи, има силна футболна традиция и е произвел много талантливи играчи.

Фестивалите и конвенциите на комиксите, като Брюкселския фестивал на комиксите, отбелязват приноса на Белгия към света на комиксите.

Богатата история на Белгия, културното многообразие и приносът към изкуството, архитектурата и кухнята я правят очарователна страна за изследване и преживяване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин