30 интригуващи факта за Бразилия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за Бразилия
Автор: Елена Исаева

Бразилия, най-голямата страна в Южна Америка, е известна със своята жизнена култура, разнообразни пейзажи и богата история. Ето 30 факта за Бразилия:

Най-голямата държава в Южна Америка: Бразилия обхваща около 47% от територията на континента.

30 интригуващи факта за Бразилия
Снимка: pixabay.com

Столица: Столицата на Бразилия е Бразилия, планиран град, построен във формата на самолет.

Официален език: Официалният език на Бразилия е португалският, което я прави най-голямата португалоговоряща страна в света.

Население: Бразилия е петата по население страна в света с над 211 милиона души.

Дъждовните гори на Амазонка: Бразилия е домът на тропическите гори на Амазонка, най-голямата тропическа гора в света, покриваща значителна част от територията на страната.

Биоразнообразие: Бразилия е една от страните с най-голямо биоразнообразие на планетата, в която живеят приблизително 20% от видовете в света.

Рио де Жанейро: Известен със своите зашеметяващи плажове, емблематични забележителности като статуята на Христос Изкупителя и оживени карнавални тържества, Рио де Жанейро е една от най-популярните туристически дестинации в Бразилия.

30 интригуващи факта за Бразилия
Снимка: pixabay.com

Футбол: Бразилия е известна със своята страст към футбола (футбол). Националният отбор спечели Световното първенство по футбол рекордните пет пъти.

Производство на кафе: Бразилия е най-големият производител на кафе в света, което представлява около една трета от световното предлагане.

Културно разнообразие: Бразилия има богато културно наследство, повлияно от местни, африкански, португалски и имигрантски традиции.

Карнавал: Карнавалът в Бразилия е един от най-големите и известни фестивали в света, включващ сложни паради, музика и танци.

Водопадите Игуасу: Разположен на границата между Бразилия и Аржентина, водопадите Игуасу са един от най-зрелищните водопади в света.

Пантанал: Пантанал, разположен в западна Бразилия, е най-голямата тропическа влажна зона в света, известна с невероятното си биоразнообразие.

Самба: Самба музиката и танците са неразделна част от бразилската култура, особено по време на карнавалните тържества.

Икономическа сила: Бразилия има една от най-големите и развити икономики в Латинска Америка.

Планината Захарна глава: Планината Захарна глава (Pão de Açúcar) в Рио де Жанейро предлага спираща дъха гледка към града и околния пейзаж.

Фавели: Бразилия е известна със своите фавели, неформални селища в градските райони, които често се характеризират с бедност и липса на основни услуги.

Христос Спасителя: Емблематичната статуя на Христос Спасителя гледа към град Рио де Жанейро от върха на планината Корковадо.

Cachaça: Cachaça е популярна бразилска спиртна напитка, направена от ферментирал сок от захарна тръстика, често използвана в коктейли като кайпириня.

Ягуар: Бразилия е дом на най-голямата популация от ягуари в света, особено в района на Пантанал.

Колониална архитектура: Градове като Салвадор и Оро Прето са известни със своята добре запазена колониална архитектура, отразяваща португалското наследство на Бразилия.

Тропически плажове: Бразилия се гордее с хиляди мили брегова ивица с някои от най-красивите плажове в света, включително Копакабана и Ипанема в Рио де Жанейро.

Пионер на авиацията: Алберто Сантос-Дюмон, бразилски пионер на авиацията, се смята за един от бащите на авиацията заради приноса му в разработването на самолети и дирижабли.

Улично изкуство: бразилските градове са известни със своите оживени сцени на улично изкуство, с цветни стенописи и графити, украсяващи сгради и стени.

Футболни легенди: Бразилия създаде много легендарни футболисти, включително Пеле, Роналдо и Роналдиньо, които оставиха незаличима следа в спорта.

Боса Нова: Боса Нова, жанр в бразилската музика, придобива международна популярност през 60-те години с артисти като Жоао Жилберто и Антонио Карлос Жобим.

Тропически плодове: Бразилия е дом на голямо разнообразие от екзотични плодове, включително асаи, гуава, маракуя и папая.

Културни фестивали: В допълнение към карнавала, Бразилия е домакин на множество културни фестивали, празнуващи музика, танци, храна и религиозни традиции през цялата година.

Производство на биодизел: Бразилия е световен лидер в производството на биодизел, получен главно от соеви зърна.

Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО: Бразилия е дом на 22 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително историческия град Оуро Прето и модерния ансамбъл на Бразилия.

Тези факти демонстрират разнообразните и завладяващи аспекти на Бразилия, което я прави страна с огромно културно, природно и историческо значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин