30 любопитни факта за остров Тасмания - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за остров Тасмания
Автор: Елена Исаева

Тасмания, островна държава в Австралия, е известна със своите зашеметяващи пейзажи, уникална дива природа и богата история. Ето 30 факта за този забележителен остров:

Тасмания е 26-ият по големина остров в света и обхваща площ от около 26 410 квадратни мили (68 401 квадратни километра).

30 любопитни факта за остров Тасмания
Снимка: pixabay.com

Намира се на юг от континентална Австралия, разделена от Басовия пролив. Столицата и най-големият град на Тасмания е Хобарт, разположен на югоизток.

Тасмания първоначално е била обитавана от аборигените повече от 30 000 години преди европейското заселване.

Островът е известен със своите девствени зони на дива природа, включително национални паркове, включени в списъка на световното наследство, като Tasmanian Wilderness, Cradle Mountain-Lake St. Clair и Southwest National Park.

Тасмания често е наричана "Островът на вдъхновението" поради спиращата дъха природна красота.

Щатът е известен със своите пресечени брегове, включително полуостров Тасман и Залива на огъня, със своите зашеметяващи оранжеви гранитни скали.

Тасмания е дом на уникална дива природа, включително тасманийския дявол, най-големият оцелял месояден торбест животно в света.

Островът е известен с разнообразните си видове птици, като например клиноопашатия орел, и е популярна дестинация за наблюдатели на птици.

Тасманийският тигър или тилацинът е роден в Тасмания, но се смята, че е изчезнал през 20 век.

Тасмания има прохладен умерен климат с ясно изразени сезони, което я прави популярна дестинация за туристи през цялата година.

Cradle Mountain, част от Националния парк Cradle Mountain-Lake St. Clair National Park, е популярна туристическа дестинация и често се представя в пощенски картички и туристически брошури.

Overland Track е известна туристическа пътека, която обхваща приблизително 65 километра и отвежда туристите през някои от най-зрелищните пейзажи на острова.

Tasmanian Devil Unzoo е уникален център за опазване на дивата природа, където посетителите могат да видят и научат за тасманийски дяволи и други местни животни.

 

30 любопитни факта за остров Тасмания
Снимка: pixabay.com

Порт Артур, историческо място на полуостров Тасман, някога е било наказателна колония, а сега е туристическа атракция, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Любителите на виното могат да изследват разрастващата се винарска индустрия на Тасмания, която е известна с производството на висококачествени вина за прохладен климат, особено пино ноар и шардоне.

MONA (Музей на старото и новото изкуство) е известен музей за съвременно изкуство, разположен в Хобарт и разполага с еклектична колекция от изкуство и уникална архитектура.

Планината Уелингтън, извисяваща се над Хобарт, предлага панорамна гледка към града и околните пейзажи. Това е популярно място за разходки и разглеждане на забележителности.

Остров Тасман, разположен край югоизточното крайбрежие, разполага с исторически фар и е популярно място за екотурове и наблюдение на птици.

Тасмания е дом на няколко фестивала и събития, като зимния фестивал Dark MOFO, фестивала за храна Taste of Tasmania и яхтеното състезание от Сидни до Хобарт.

Островът има богата морска история с останки от корабокрушения, фарове и инфраструктура, изградена от затворници, които разказват историята на неговото минало.

Тасмания е известна със своите пресни и разнообразни морски дарове, включително стриди, сьомга и охлюв.

Националният парк Franklin-Gordon Wild Rivers на югозапад е известен със своята девствена пустиня и противоречията около предложения проект за язовир Франклин през 80-те години.

Река Гордън, разположена в националния парк, е известна със своите отражения и спокойните круизи, които позволяват на посетителите да оценят заобикалящата го тропическа гора.

Населението на Тасмания е около 540 000 души, което го прави един от най-слабо населените щати или територии в Австралия.

Островната държава е известна със силните си усилия за опазване на околната среда и ангажимент за защита на своите уникални екосистеми.

Тасманийските дяволи са застрашен вид поради заразен рак, наречен Дяволско лицево туморно заболяване (DFTD), и продължават усилията за опазване на вида.

Богатата минна история на острова е очевидна на места като Куинстаун, където пейзажът е белязан от исторически минни операции.

Остров Мария, разположен на източния бряг, е национален парк с очарователна история, руини на затворници и разнообразна дива природа. Това е популярна дестинация за туристи и къмпингуващи.

 

Тасмания е убежище за любителите на открито, предлагайки широка гама от дейности, включително туризъм, планинско колоездене, каякинг и скално катерене в разнообразните пейзажи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин