5 неща за Хърватия, които (може би) не знаеш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща за Хърватия, които (може би) не знаеш
Автор: Peika.bg
5 неща за Хърватия, които (може би) не знаеш
Снимка: flickr/Sergei Gussev

Хърватия е една от най-приятните и разнообразни дестинации на Балканите, изпълнена с природни забележителности и приятна атмосфера.

Затова подбрахме за вас няколко любопитни факта за нея. Вижте кои са те:

1. Изобретенията

Безспорно хърватите са новатори в доста области – те са първите провели изпитание на парашут и са измислили вратовръзката. Тя води началото си от едно шалче, което носели тамошните войници, за да придадат елегантност на униформата си. През XVII в. то се появило и във френската армия, а скоро след това се превръща в мода, като и да днес хърватите отбелязват 18-и октомври като празник на този аксесоар.

2. Островите

Територията на Хърватия включва над 1000 острова, като само 50 от тях са обитаеми. Страната има красива морска ивица, дълга повече от 5600 км.

3. Виното

В наши дни в Хърватия има повече от 17 хил. винопроизводители в над 300 винарски региона и около 2500 вида бели вина. Виното се прави в Хърватия, откакто е пренесено от гръцки заселници преди повече от 2500 години. Дори оригиналните лозя в Стари град на остров Хвар все още са там.

4. Валутата

Местната парична единица е куна, което е хърватската дума за златка – горски бозайник, чиято кожа била високо ценена в миналото и се е използвала за плащане на данъци в римските провинции в днешна Източна Хърватия. Златката се появява на средновековни монети, а през 1994 г. дава името на новата валута.

5. Република Рагуза

Нещо, за което малко хора са чували, е града-държава Рагуза, който съществувал от 1358 г. до превземането му от Наполеон през 1808 г. Обграденият със стени град Дубровник бил центърът на тази малка република, която въпреки размерите си, била основен търговски, културен и образователен център по време на Ренесанса.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин