9 (не)известни туристически съкровища - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 (не)известни туристически съкровища
Автор: Peika.bg
9 (не)известни туристически съкровища
Снимка: Andrey

Изграденият с времето имидж и голямата реклама на основните туристически градове като Лондон, Париж или Мадрид по някакъв начин засенчва много други места в Европа, които разполагат с голям туристически потенциал.

Тези места са богати на кулутра, имат интересна история и със сигурност имат с какво да ви изненадат. Вижте кои са те:

 1. Тимишоара

Румъния

38037

Този красив и изпълнен с живот румънски град е наричан „Малката Виена“, заради архитектурата, културата и отличното вино.

Не пропускайте да видите:

Площадът на победата- симовол на румънската революция. На него са Православната катедрала, Операта, кметството, Филхармонията, Банатският музей и няколко красиви дворци от края на 19-и век.

Музеят на революцията е мястото, където да разберете какво се е случило по време на едноседмичната революция в Румъния през 1989 г.

Парковете - Тимишоара е известен като румънския Град на парковете. Разходете се из Ботаническия парк, Розовия парк, Централния парк, Детския парк и др. 

Разберете повече и за друго румънско съкровище - Сигишоара.

2. Щутгарт

Германия

Мюнхен е известна дестинация в Бавария около Октоберфест, но Щутгарт има с какво да се похвали. Градът е дом на световноизвестната автомобилна компания Mercedes-Benz и заради това там има музей на марката. 

Не пропускайте да видите:

Протестанската готическа църква Йхоанескирше

Биреният фестивал Cannstatter Wasen между 25 септември и 11 октомври

Фернсетурм (Fernsehturm Stuttgart) - телевизионна кула от 1954-1956 г., която е била прототип за всички модерни ТВ кули в света. За съжаление, тя е затворена за туристи от 2013 г.

 3. Ровини

Хърватия

38035

Разположен в най-северната част на полуостров Истрия, този хърватски град е по-близо до Венеция, отколкото до Дубровник. В града дори се говорят, както хърватски, така и италиански. Ровини е един от последните запазени автентични средиземноморски риболовни пристанища и ресторантите там предлагат храна, според улова на рибарите.

Не пропускайте да видите:

Музеят на историческото наследство – тази барокова сграда е принадлежала на графска фамилия. Музеят е открит през 1954 г. от група артисти от Ровини с цел да събере изложби и колекции от изкуство. Днес в него е градската галерия.

Старият град на Ровини – много интересно място, където можете да разгледате оригиналния вход към града – арката Бабли, пазарът на Валдибора, катедралата „Света Еуфемия“, улицата на артистите на Грисия, както и пристанището.

4. Любляна

Словения

Столицата на Словения е чудесна туристическа дестинация, която все още не е толкова популярна. Градът е красив и спокоен, центърът е затворен за автомобили, а заведенията по централната улица са отворени до рано сутрин.

Не пропускайте да видите:

Тройният мост (Tromostovje) се състои от три отделни моста, които са близо един до друг. Близо до тях е Прешернския площад, наречен на великия словенски поет Франце Прешерн.

Старият град е между хълма със замъка и река Любляница. Там има два площада - Градският (Mestni trg) с фонтана Роба и кметството, както и Горният площад (Gornji trg).

Замъкът на Любляна- достъпът до двора, параклиса и старата стена е безплатен, но за кулата има вход. От замъка има страхотна гледка на града, а в далечината се виждат река Сава и Камническите Алпи. На място може да се гледа 3D филм за историята на града от праисторическите времена до наши дни.

5. Чески Крумлов

Чехия

38036

В този красив чешки град има какво да се види, а средновековният му Стар град е под протекцията на ЮНЕСКО. Чески Крумлов е построен около замък от 13-и век, но днес центърът му се е изместил около реката, където има многобройни туристически лодки и кафенета. Разберете нещо любопитно за Чески Крумлов.

6. Менорка

Испания

Менорка е един от най-малките и слабо-насeлени испански острови. Разберете повече за него.

7. Стреза

Италия

38034

Това очарователно селище на езерото Лаго Маджоре може да се похвали с добро време и условия, както и със страхотно вино. Исторически факт е, че Наполеон Бонапарт е отсядал в местния Голям дворец. Основна забележителности са островите в езерото - Бела, Мадре и деи Пескатори.

8. Реймс

Франция

Този очарователен френски град е известен с две неща – дългата си история, през която там са били короновани всички френски крале, и шампанското, и пенливите вина, които са характерни за района.

Не пропускайте да видите:

Катедралата Нотр Дам – френският еквивалент на Уестминстърското абатство във Великобритания, където са коронясвани френските крале.

Параклисът Сен Реми – романска църква на юг от центъра на града.

Порте де Марс - голямата триумфална арка от късноримския период.

9. Рига

Латвия

38039

Латвийската столица е събрала в себе си богатият микс от история и усилен нощен живот на Източна Европа.

Не пропускайте да видите:

Старият град и Музея на окупацията – в черната сграда по съветско време е бил музеят на Червените стрелци – група латвийци, който са били доброволци на страната на болшевиките в Руската революция от 1917 г. Сега музеят е посветен на времената, прекарани под нациска и съветска окупация.

Църквата Свети Петър от 1209 г. - най-старата църква в Рига. Освен страхотна архитектура, тя има и асансьор до кулата, откъдето има панорамна гледка над града.

Музеят на Слънцето – малко странно, но в Рига има музей, който дава информация за ролята на слънцето в митологията и културата на Латвия.

Паметникът на свободата е издигнат по време на първото обявяване на независимост от Съветския съюз. Статуята на жена с три звезди представя Свободата и районите на Латвия. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин