Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят! - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!
Автор: Боряна Кръстева
Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!
Снимка: v.balevska

Преди четвърт век един човек посвещава живота, вдъхновението и любовта си на българския фолклор.

Създава един от най-успешните ансамбли, който споделя българските традиции, музика и танци с целия свят. Той се превръща в пазител на един хилядолетен дух и мистичен ритъм. 

Човекът, за когото говоря, е Асен Павлов – ръководител, хореограф и продуцент на ансамбъл “Чинари”. Вижте както сподели той пред Peika.bg, преди премиерата на най-новия спектакъл “МИСТИЧЕН РИТЪМ” на 28 ноември в зала 1 на НДК. 

- Как се е променил ансамбъл „Чинари“ за последните 25 години?

- През годините ансамбъл Чинари премина през много етапи от своето развитие. На първо място - ние сме плод на демокрацията и творчеството на свободните артисти, независими от държавните институции и нечакащи субсидия, както повечето ансамбли. Това наложи да извървим пътя си до днес сами, откривайки начина за оцеляване, водени единствено и само от мисълта, че сме едни от първите, които продължават своя творчески път, въпреки трудностите. Ансамбъл "Чинари" винаги се е стремил да представя българския фолклор по свой, съвременен начин в търсене на нови сценични форми и използване на модерните сценични похвати.

Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!

- Пътували сте по цял свят с ансамбъла. В чужбина хората разбират ли българския фолклор или за тях е по-скоро атракция?

- Всеки един старинен фолклор носи в себе си необяснима мистика, която завладява всеки един човек, независимо от неговият етнос или раса. Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят, благодарение на неговото хилядолетно пресяване, довело до тази мистика и завладяващо въздействие.

Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!

- На 28-ми ноември в зала 1 на НДК ще бъде премиерата на най-новия Ви спектакъл „Мистичен ритъм“ . С какво той ще бъде по-различен от досегашните Ви спектакли?

- Спектакълът „Мистичен ритъм“ ще бъде своеобразен завършек на един творчески цикъл от поредица проекти, а догодина вече ще представим юбилеен концерт- спектакъл по повод 25 години от създаването на Ансамбъл „Чинари“.

В „МИСТИЧЕН РИТЪМ” ще вземат участие талантливите артисти от  ансамбъл „Чинари“, група “ETNOTIX”, трио “Булгарина”, квартет “Българи” и „Чинари Дръмс“. В спектакъла  ще бъдат представени няколко музикално-танцови картини, всяка от които ще има своето послание и емоция. На сцената ще се срещнат много герои от българските традиции, които с мистичен ритъм, фантазия и въображение ще ни преведат от древността до наши дни.

Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!

- Кой е този „мистичен ритъм“, който вече четвъртък век ви вдъхновява да творите?

- Българският фолклор сам по себе си носи мистичност в същността си - с всичките си равноделни и неравноделни тактове, разнообразие от музикални инструменти и завладяващи ритми. Тази мистичност ме предизвиква всеки ден и ме кара да я претворявам във всеки бъдещ проект.

- Ако трябваше да опишете и изразите българите само с едно хоро, кое щеше да е то?

- Българските хора са различни и ни отличават по стил, темперамент, начин на игра, начин на захват, костюмите, с които се играят – те са си наши, български. Можем да отличим българите с цялата ни фолклорна палитра, но да ги опиша с едно хоро - няма как, защото всяко хоро носи своя стил и характер, също като отделния човек.

Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!

- Любовта към фолклора възпитава ли се или се носи?

- Преди две години представихме един спектакъл–кампания, който носеше  посланието – в българското образование да се създаде и навлезе нов учебен предмет „Българска традиция, бит и култура”. Идеята е децата от 1-ви до 12-и клас да се запознават с богатото ни българско фолклорно наследство, което е неповторимо в световен мащаб. Надявам се този предмет наистина да бъде застъпен в средното образование, за да може любовта към фолклора ни не само да се възпитава, а да се предава.

- А коя е Вашата най-голяма любов?

- Мисля, че това е риторичен въпрос - най-голямата ми любов е българският фолклор.

Асен Павлов от "Чинари": Българският фолклор въздейства на всички хора по целия свят!

Какво ще пожелаете на читателите на Peika.bg?

- Да са здрави, да имат повече поводи за усмивка в ежедневието си и да не забравят, че са наследници на един велик народ с вековна култура и многообразно фолклорно богатство!

***

Снимки в текста: Асен Великов

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин