Интересни факти за Андите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Андите
Автор: Елена Исаева

Андите са една от най-голямата планинска верига в цял свят, разпростират се по протежението на Южна Америка, от най-северните части на континента, достигайки на юг до Огнена земя. Наричат ги още Андските Кордилери, защото са естествено продължение на планинската верига Кордилери от Северна Америка.

Има няколко предположения за етимологията на името – на езика кечуа означава висок връх, в превод на български името на планината означава медна планина, мнозина го свързват с големите медни находища, друго предположение е, че идва от индианското племе анти, обитавало някога планините.

Интересни факти за Андите
Снимка: pixabay.com

От планинската верига започват началото си три от най-големите речни системи на Южна Америка – Амазонка, която проитича межу Бразилия и Перу, Ориноко – от Колумбия и Венецуела и Парана, течаща през Уругвай и Парагвай.

Андите са разделени на три региона – Централни, включващи планините на Чили и  Перу, както и част от Боливия, Южни Анди – разположени в Ажентина и Чили и Северни Анди, разположени във Венецуела, Еквадор и Колумбия.

В Андите се намират няколко много високи върхове, покорявани от смели алпинисти, като над 50 от тях са с надморска височина над 6100 м.

На териториятна Андите се намират и много вулкани, като Тунгурауа, Чимборазо и др. както и няколко красиви високоплнински езера, най-високото в цял свят, сред които е езерото Титикака, с надморска височина 3800 м.

Ще споделя някои от най-интересните факти за тази красива планинска верига:

1. Андите имат дължина над 9000 км.

2. В Андите се намира най-високият в цяла Южна Америка връх – Аконкагуа (6962м.)

3. Планинската верига се разпростира на територията на 7 държави – Перу, Боливия, Чили, Аржентина, Еквадор, Венецуела и Колумбия.

4. В някои части ширината на Андите е над 400 км.

5. Според някои научни изследвания, на територията на Андите за първи път са отглеждани домати и картофи.

6. На височина над 4500 м. има сняг, който никога не се топи.

Интересни факти за Андите
Снимка: pixabay.com

7. Според някои експерти, планинската верига се формира преди повече от 200 милиона години.

8. От горите на Андските Кордилери се добиват около 25 % от кафето в световен мащаб.

9. В Андите се намира най-високият ледник на височина 6390 м., което всъщност представлява замръзнало езеро.

10. На територията на цялата планинска верига са установени 5 климатични зони. Интересното за тях е, че се сменят дори на малки разстояния – в близост до заснежения връх Котопакси могат да се видят дъждовните гори, наречени „селва“.

11. В Андите са открити древни жертвени олтари, наследство от инките.

12. Поради замърсяването на околната среда, за съжаление има опасност от изчезване на много от ендемичните ратсителни и жиотински видове, срещани на територията на планинската верига.

13. Административната столица на Боливия – Ла Пас, намираща се на височина от 3600 м., се счита за най-високо разположената планинска столица на планетата.

14. В Андите се намира и най-високият вулкан в света – Охо дел Саладо, с надморска височина от 6893 м.

15. На територията на планинската верига се срещат най-големите птици в света – кондорите, които имат размах на крилете до 3 метра.

Казват, че Андите крият в себе си едни от най-красивите кътчета на планетата. Видите ли ги веднъж, остават трайно в сърцето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин