Истанбул - пазаруване с две лица за един ден - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истанбул - пазаруване с две лица за един ден
Автор: Ивелина Медникарова

Ден след ден, година след година Истанбул се променя, но запазва и традиционния си дух. С 20-те си милиона жители е сред най-големите градове в света. Тук всеки турист може да намери своят начин за добро пътешествие. На една ръка разстояние един от друг живеят два свята - коренно различни и много близки. Само няколко станции на метрото, а пътувате през векове, континенти и култури.

През деня разглеждате Египетския пазар точно срещу моста Галата. Силно азиатският привкус го прави достатъчно атрактивен за европейския бряг. Откривате нещо магическо, щом се гмурнете между сергиите. От простора на Босфора попадате в налудничава въртележка от лица, миризми, пронизителни звуци и никакво зачитане на личното пространство. Съвсем доброволно се оставяте да ви потупват по рамото, да ви навират в устата ядки и локум (няма как да ги откажете), да ви обличат кожени якета... И така глупаво ухилени, като типични европейци, невярващи на очите си, навлизате все по- дълбоко в приказната пещера.

Съседният Капалъ чарши си е рафиниран в сравнения с Египетския пазар. Тук стоките са изложени вероятно по същия начин, както и при откриването му през XVII в. Може би само електронните везни правят изключение. В по-близката до Голямата нова джамия част са хранителните продукти. И най-подготвените ще открият непознати подправки, комбинации от билки за здраве (рекламирани и като афродизиак), типичните за Турция, силно изкушаващи сладости, огромни нанизи сушени зеленчуци за дулма. Търговците са гласовити и настоятелни, отдадени на призванието си с театрален патос. Усещането, че сте в паралелна реалност се засилва от гъстата тълпа - понася ви и вече не владеете тялото и ума си. Ако някой търговец не ви дръпне за чай във вътрешността на магазина, оставате в пресата от тела. Добре, че пазарът е открит. Изисква се известна психическа издръжливост да го обиколите и въпреки че не търсите нищо конкретно, накрая да сте с препълнена чанта. Стоката е евтина и от най-различен вид - от въглища на кило и газени лампи до силиконови форми за мъфини и „маркови” чанти.

И така неусетно в зяпане и пазарлъци следобедът минава и пазарът ви изплюва пак срещу безкрая на Босфора. Залезът запалва бреговете на протока и е време да се завърнете пак в реалността на XXI век. Отръсвате се от миналото незабравимо и хващате метрото от близката станция в посока Кабаташ, за да преминете над двуетажния мост от другата страна на Златния рог. След шест спирки е Левент.

Над тази станция е построен най-модерният мол в Европа - Kanyon.Входът е през скенер. От мотрисата попадате веднага вътре в магазина, ако това може да се каже за тази разчупена сграда, защото всъшност „вътре” е навън. Четирите етажа са разположени анфитеатрално под открито небе. Образуват форма на каньон - всеки следващ е на по-голяма площ. Нагоре следват още няколко етажа жилищни и офис площи. Наоколо по бул. „Буюкдере” се издигат също модерни високи стъклени сгради, всяка със свой облик. Строителството на няколко терена в съседство продължава денонощно.

Молът по празниците е украсен според коледната традиция. Светлината се лее като реки по склоновете на каньона. Попадате отново в приказка от „1001 нощ”, но в съвременен вариант. Повечето магазини са на световни марки. Миризмите не липсват и тук, но са като невидими завеси пред вратите на всеки бутик -по- леки и гостоприемни или по-трудно преодолими. Цените имат значение. Заведенията са препълнени с млади и изключително стилно облечени хора. Освен в популярните вериги за бързо хранене, можете да седнете в чудесни ресторанти - представители на световната кухня и „slow food” храненето. Пред някои от тях се чака доста за места. В заведенията за турска кухня, много близка до българската, но доста по-богата на аромати, продуктите са същите онези сушени патладжани, сирена и туршии, които видяхме тържествено подредени по сергиите на Египетския пазар.

От Kanyon надали ще си тръгнете с препълнени чанти, нито пазарлъкът върви. Но пък ще видите представяне на световни музикални албуми, кинопремиери, тенденциите в дизайна и обзавеждането, предлагат се много развлечения. Ще усетите и тук магията на бързо преобразяващия се Истанбул.

Още от Ивелина вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин