История на фрапето и традиции в различните страни по света - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История на фрапето и традиции в различните страни по света
Автор: Елена Исаева

Фрапето е популярна напитка със студено кафе, която произхожда от Гърция. Въпреки че историята на фрапето е сравнително нова в сравнение с други традиционни напитки, то е придобило широка популярност и е станало част от различни култури по света. Ето преглед на историята на фрапето и присъствието му в различни страни:

Гърция: Фрапето е изобретено в Солун, Гърция, през 1957 г. от Димитрис Вакондиос, представител на Nescafé. Създадено е случайно, когато той не може да намери топла вода, за да забърка разтворимо кафе и в крайна сметка го разклаща със студена вода, създавайки пенливо ледено кафе. Фрапето бързо набира популярност в Гърция и се превръща в символ на гръцката кафе култура. Обикновено се прави с разтворимо кафе, вода, захар и кубчета лед, разклатени или смесени, за да се създаде пенлива текстура.

История на фрапето и традиции в различните страни по света
Снимка: pixabay.com

Кипър: Фрапето е популярно и в Кипър, където се консумира като освежаваща лятна напитка. Кипърските фрапета са подобни на гръцката версия, но често включват капка кондензирано мляко за допълнителна сладост.

Международно присъствие: Фрапето е получило международно признание и може да се намери в различни страни извън Гърция и Кипър. Той стана особено популярен в съседни страни и региони като Турция, Балканите и Близкия изток.

Южна Корея: В Южна Корея фрапето е адаптирано, за да отговаря на местните вкусове и предпочитания. Често се прави с разтворимо кафе, мляко, захар и натрошен лед, създавайки кремообразна и освежаваща напитка. Корейските фрапета обикновено се предлагат в кафенетата и се ползват като популярна опция за студено кафе.

Съединени щати и Европа: Фрапето също си проправи път до Съединените щати и европейските страни, където често се сервира в кафенета и вериги кафенета. Въпреки че съществуват вариации, основната концепция за смесено студено кафе остава последователна.

Развиващи се вариации: Тъй като фрапето придоби популярност в световен мащаб, се появиха вариации, които да отговарят на различни вкусове. Някои варианти включват ароматизирани сиропи, бита сметана, шоколадови стърготини или допълнителни съставки за подобряване на вкуса и представянето.

Традициите около консумацията на кафе варират в различните култури. В много страни кафето е повече от просто напитка; често има социално и културно значение. Ритуалите и обичаите за пиене на кафе се различават по света, включително:

Близък изток: В страни от Близкия изток като Турция и Саудитска Арабия кафето заема важно място в социалните събирания. Традиционното кафе, като турското, често се приготвя в джезве (малка тенджера) и се сервира в малки чаши. Пиенето на кафе е съпроводено с гостоприемство и чувство за общност.

Италия: Италия има богата кафе култура, с традиции като еспресо и капучино, които са популярни избори. Италианците често се наслаждават на бързо еспресо на бара, подчертавайки важността на качеството и простотата при приготвянето на кафето.

Етиопия: Етиопия се смята за родното място на кафето, а кафе церемониите имат значителна културна стойност. Тези церемонии включват приготвяне и сервиране на кафе по традиционен начин, с акцент върху ритуала и споделянето на напитката между участниците.

Мароко: Традициите на мароканското кафе често включват приготвянето на кафе с подправки, като например „nus-nus“, което комбинира равни части кафе и мляко. Кафето обикновено се сервира заедно със сладки лакомства, а процесът на наливане на кафе от голямо разстояние е обичаен за създаване на пенлива текстура.

 

История на фрапето и традиции в различните страни по света
Снимка: pixabay.com

Северни страни: В страни като Швеция и Финландия кафе-паузите, известни като „фика“, са важна част от културата. Това включва почивка, за да се насладите на кафе със сладкиши или леки закуски, предоставяйки възможност за общуване и релаксация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин