Как да пътувате сами? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да пътувате сами?
Автор: Peika.bg
Как да пътувате сами?
Снимка: pixabay

Да пътуваш сам е невероятно освобождаващо и вълнуващо. То също е трансформиращо и може да ви даде нова, свежа гледна точка и възглед за живота. 

Всъщност смятаме, че това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, и силно насърчаваме онези, които могат да пътуват сами поне веднъж в живота си. Въпреки това, ако сте малко нервен и искате малко увереност и насоки, ние сме съставили този списък с полезни съвети, така че да можете да пътувате безопасно, докато се забавлявате много.

Как да пътувате сами:

1. Изберете добре соло дестинацията

Ако за първи път пътувате сами и искате да опипате почвата, така да се каже, изберете дестинация, която има добра репутация за соло пътници. Добра идея е да изберете място, където говорите езика, само докато изградите увереността си, че сте на път сам. 

2. Планирайте да пристигнете, когато е светло

Планирайте пристигането си за светлата част на деня. По-безопасно и по-лесно е да пътувате през деня, отколкото през нощта. Пристигайки на местоназначението си сутрин или по обяд, вие си оставяте достатъчно време да коригирате плановете си, ако нещата не вървят точно по план. Например, ако пристигнете в квартирата си и тя не е подходяща за вашите нужди, имате достатъчно време да намерите някое ново място.

3. Разговаряйте със спътници

Започването на разговор с непознати може да бъде обезсърчително, особено ако сте срамежлив или интровертен. Въпреки това много разговори, които водите по време на пътуване, могат да променят пътуването и дори живота ви. Може да срещнете новия си приятел за пътешествие, който ще ви стане приятел за цял живот, или можете да намерите съвети за места и неща за правене от някой, който вече е бил там и ги е правил. Чатът с други пътници ви позволява да споделяте притеснения и да поискате съвет и помощ. Чатът с непознати също може да помогне за облекчаване на всяка самота, която може да изпитвате, дори и да е само временна.

4. Останете в хостели

Ако не срещнете спътници по пътя или в хотели, помислете дали да не останете в хостел за една или две нощувки. Много хостели имат частни стаи, които можете да резервирате, ако не искате да споделяте стая с непознати. След това можете да използвате общите части, за да се смесвате с тълпата и да създавате нови приятели. Най-вероятно ще срещнете други соло пътници и ще обмените информация и дори ще планирате да пътувате един с друг за известно време. Хостелите също са страхотни места за информиране за местни събития и са чудесни места за организиране на групови обиколки на популярни атракции. Това е много важно, ако пътувате извън сезона, тъй като много обиколки изискват минимален брой участници, за да се проведат пътуванията.

5. Бъдете гъвкави

Пуснете се по течението, доколкото можете, и ако пътувате за продължителен период от време, оставете малко място за раздвижване в маршрута си за нови приключения и промени в плановете. Например, не резервирайте настаняването си твърде рано, защото може да срещнете някой в ​​хостела, с когото да решите да пътувате. Когато възникнат предложения или възможности от тези случайни срещи, най-доброто нещо, което можете да направите, за да извлечете наистина максимума от пътуването си, е да бъдете гъвкави и да действате според тях. Позволете на графика си да се превърне в предложение и се научете да се адаптирате към новите възможности, които идват при вас.

6. Яжте там, където ядат местните

Този съвет обикновено се появява в списъците за пътуване с ограничен бюджет, защото местната храна винаги ще бъде по-евтина. Въпреки това, когато става въпрос да се научите как да пътувате сами, едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да извлечете максимума от вашето приключение, е да ядете там, където ядат местните, защото това ще ви потопи в културата. На местните хранителни пазари ще можете да видите какво ядат местните и как си взаимодействат помежду си. Хранителните пазари са чудесен начин да разберете културата и пейзажа на една страна. Когато ядете на пазар, рядко се храните сами. Обикновено седите на гише или на обща маса с много други хора, пътешественици и местни жители, така че това е чудесен начин да не се чувствате сами.

7. Участвайте в групови дейности

Добре, знаем, че много хора харесват идеята за самостоятелно пътуване, но понякога си струва да прекъснете соловата част с групови пътувания, класове и дейности. Обиколките на града, уроците по готвене и еднодневните екскурзии са страхотни начини да изживеете дестинация и да общувате с местни екскурзоводи и други туристи. Това наистина ще подобри вашето пътуване, като чуете как другите хора се наслаждават на дадено място и как се наслаждават на своето пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин