Как да снимаме непознати хора в чужбина - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да снимаме непознати хора в чужбина
Автор: Peika.bg
Как да снимаме непознати хора в чужбина

Всеки иска да се прибере от невероятното си пътуване в чужбина не само със снимки на забележителности, но и с портрети на местни хора (които в някои краища на света могат да са толкова колоритни, че да привличат повече обектива ви от сградите).

В много случаи туристите се крият зад фотоапарата си, приближават максимално със зуума и щракат папарашки местните хора. Другият вариант е да установите личен контакт с човека, когото искате да заснемете, и да поискате разрешението му. От двете възможности втората е за предпочитане. Не само защото малко хора където и да е по света обичат да бъдат снимани тайно, но и защото комуникацията ви с местните ще ви помогне да разберете повече за мястото и от наблюдател ще ви превърне в участник в техния живот.

На пръв поглед това може да звучи сложно, страшно и невъзможно, но ако следвате нашите съвети, снимането на местни хора ще се превърне във ваше любимо занимание. Ще се учудите, че повечето хора с удоволствие ще приемат да бъдат заснети.

Усмихнете се. Това е правило номер едно и спокойно може да остане единствено, защото е най-важното. Независимо дали говорите езика на местните или ще се наложи да се разбирате само с гримаси и ръкомахания, започнете с универсална усмивка. Колкото по-широка и по-искрена, толкова по-добре. Ако не говорите езика, усмихнете се и посочете фотоапарата си – това обикновено е достатъчно. Когато снимате деца, най-добре искайте разрешение от родителите им – в противен случай можете да си докарате неприятности.

30793

Поговорете. Дори и да знаете 5 думи на местния език, поговорете си с човека, когото искате да снимате. Това ще стопи ледовете и той няма да стои сковано на снимката.

Сменете фона. Разфокусиращ фон може да развали цялостното впечатление от снимката. Не се притеснявайте да помолите обекта си да се премести няколко крачки встрани.

Покажете и изпратете снимката. Не забравяйте да покажете снимката на екрана на фотоапарата/телефона си. Помолете за адрес или имейл и изпратете кадъра на човека. Старайте се да спазвате обещанието си и винаги да изпращате снимките.

30791

Отидете на местен карнавал/фестивал. Шумните и цветни събития са чудесна дестинация за лов на интересни лица. Освен това хората са там, за да се показват, така че ще имате кадри с чудесно настроение.

8650

Отидете на местния пазар. Пазарите са място, от което да започнете снимането на лица, ако се притеснявате. Спрете, заговорете се с някой продавач, разпитайте го за стоката му, за града, а накрая го помолете да го снимате. Като цяло винаги е добра идея да снимате хората там, където се чувстват на място – на улицата, пред сергията си, в дома си.

30790

Направете няколко кадъра. Възможно е в началото човекът да е леко притеснен, да мигне, ръката ви да трепне. След като веднъж сте получили съгласие за снимане, направете няколко кадъра, за да е по-голяма вероятността някой от да се е получил добре.

Помолете за един последен кадър. Този съвет е прави чудеса. Когато сте приключили със снимането и се разделяте с човека, помолете го точно преди тръгване за една последна снимка. Тогава вече имате неговото доверие, той се е отпуснал и нищо чудно това да е най-добрият кадър от всички. 

30794

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин