Какво не знаем за проходна пещера Капанът на времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за проходна пещера Капанът на времето
Автор: Елена Исаева

В България има около 6000 пещери, за чието оформяне се носят още по-голям брой легенди и мистични истории. Най-ранните сведения за пещерите в България са намерени в ръкописите на Петър Богдан от 1640 г., в които се съдържат ценни историко – географски сведения за България. От 1991 г. е създадена Българската федерация по спелеология, в която членуват повече от 30 клуба. В част от българските пещери са открити ценни археологически находки и артефакти. В пещерите също така живеят и около 860 вида животни, които се наричат троглобионти.

 

Някои от пещерите са устроени и поддържани, лесни за посещение, други са с по-труден достъп, но има и такива, които са така да се каже на открито, по-скоро издигнати нагоре със сводести тавани и различни процепи, гледащи към небесното пространство.

Какво не знаем за проходна пещера Капанът на времето
Снимка: Елена Исаева

Една подобна, стояща самостоятелно и утремена към висините е пещерата Капанът на времето, намираща се в местността Манастирски дол, в близост до град Червен бряг и донякъде наподобяваща на пещерата Проходна край Луковит.

Пещерата е определена от своите откриватели като замък на орки – огромен скален венец, сякаш прояден от неизвестни птици.

За разлика от Проходна край Луковит, пещерата Капанът на времето има повече очи , гледащи в небето. Тя наподобява огромен замък – лабиринт, в който има изобилие от колони, тераси, площадки и други интересни форми. Заставайки в подножието и, се чувствате много малки, а усещането е уникално – тук сякаш времето е спряло. Не случайно е дадено и името на пещерата – Капанът на времето. Тук имате чувството, че сте в друго измерение, в друг уникален и неповторим момент, знаейки, че той никога няма пак да се върне. Ако се върнете отново при пещерата, времето отново е сякаш застинало, сякаш е спряло, но вие вече те в ъвсем друго измерение, на друго ниво в пространството.

Пещерата има пет входа, три очи и два скални прозореца, или общо десет отвора, което я прави изключително осветена по естествен начин.

По пода на пещерата са намерени керамични артефакти, което кара учените да смятат, че пещерата е била позната още в древността.

Капанът на времето не е много позната пещера. По-голяма популярност придобиа през 2014 г., когато ученици, членуващи в местния спелеоклуб „Лабиринт“ публикуват информация за нея.

До дерето, където се намира пещерата може да се стигне лесно, като от Червен бряг продължавате към село Чомаковци. Преди влизането в селото има отбивка надясно към Телиш, след което на първия разклон се завива надясно към стара кариера, а пътят за Телиш остава направо. Подминава се кариерата, след което пътят се изкачва нагоре, завивате на ляво по бетонения път, който свършва при една поляна. От тук продължавате пеша, пресичате нивата, оставаща вляво от бетоновия път. В края на нивата достигате две ловджийски вишки. Между двете вляво има просека в гората. След около 500 м. завивате надясно. Пътеката постепенно се спуска към близкото дере, а над това дере, от другата му страна се намира скалният венец с пещерата. 

Заслужава си да посетите това пещерно чудо, мястото е труднодостъпно, но е приятно за разходка, а това което се крие под шубраците се отплаща за положените усилия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин