Какво се крие зад модерната професия „бариста“? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво се крие зад модерната професия „бариста“?
Автор: Елена Исаева

Бариста е професия, изкуство дори някои казват, че е начин на живот. Бариста е човек, който познава кафето из основи, който знае вски сорт, всяка тънкост и може навсякъде да направи перфектното кафе. А защо се казва, че професията граничи с изкуството? Ами има такива баристи, които създават изкуство върху каймака на кафето – различни картинки, цитати, думи, знаци и други. Това е цяла култура, която не е никак лесна за усвояване и научаване.

Подобна професия изисква професионално обучение за тънкостите на кафето, неговата история и факти около пренасянето на тази напитка на всички континенти.

Какво се крие зад модерната професия „бариста“?
Снимка: pixabay.com

Произходът на думата “barista” идва от италианския език. И сега италианците използват тази дума – в буквален превод тя означава “човекът зад бара (или бар-плота), който приготвя еспресо и всякакви други видове кафе, както и сервира алкохолни и безалкохолни напитки”.

Баристите са хора, които приготвят кафе и видовете му, но по различен и много креативен начин, както вече споменах с различни цитати, картинки, думи и други окраски върху самата пяна на кафето.

Едно от най – важните умения, които трябва да притежава един бариста е да може да рисува. Те трябва да умеят да превръщат една обикновена чаша капучино или лате в истинско произведение на изкуството. Заради удоволствието на клиентите си до такава степен са усъвършенствали способностите си да рисуват с кафе, млечна пяна и шоколад, че за секунди сътворяват слънчеви залези, цветя, животни и хора, различни фигури, цитати и каквото им хрумне. А това макар, да изглежда лесно и бързо, съвсем не е така.

Съществуват различни асоциации на баристите, както и курсове, на които те изучават културата на кафето, неговите специфични характеристики, начини на приготвяне и украса.

Какво се крие зад модерната професия „бариста“?
Снимка: pixabay.com

В България също има такава асоциация. Това е Асоциация на Българските Баристи . Нейната мисия е да подобрява качеството на кафето и кафе-културата в България, предлага различни нива на обучение за кариерата на бариста: от “Бариста Основи” през “Бариста Маестро” и “Лате Арт” до “Печене на кафе”. За всяко едно от тези нива се прави оценка по конкретни критерии. Всеки един бариста който завърши курсовете за Бариста (Основи или Маестро) получава сертификат, издаден от АББ. Дипломата е международно призната и важи в цял свят.

Хората, които избират подобна професия обикновено имат ясно подчертани предпчитания в хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и като цяло в хранително – вкусовата промишленост. Освен това имат умения и афинитет и към рисуването, защото за някои профили в професията бариста, както вече споменах, рисуването е от огромно значение.

Човек, който е бариста по професия, той е бариста и по призвание. Това е цяло изкуство, което не се свежда само до хубава кафемашина и качествено кафе, макар че и тези неща са от голямо значение. Баристата трябва да познава като из основи, неговите качества, видове, аромати и по този начин може да прецени към кое кафе какво да прибави, как да го направи и каква картинка би подхождала като завършек на шедьовъра.

Самият термин "бapиcтa", ĸaĸтo и професията, води своето начало от Итaлия и се e използвал зa бapмaни, ĸoитo paбoтят c различни видове ĸaфe и други производни на него напитки. Точно това разграничава професиите барман и бариста, които много често се бъркат и има хора, които не са съвсем наясно какво точно е бариста.

Професията „бариста“ придобива популярност пpeз 1980 гoдинa и то в цeлия cвят. Това става благодарение на добре известната ни мpeжa oт ĸaфeeни зaвeдeния "Cтapбъĸc" Xayъpд Шyлц.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин