Клуж - румънската дестинация, която си заслужава - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Клуж - румънската дестинация, която си заслужава
Автор: Peika.bg
Клуж - румънската дестинация, която си заслужава

Клуж-Напока е столицата на Трансилвания и едно от най-посещаваните места в Румъния, а за това си има причини.

Клуж е пълен със забележителности като дворци и музеи, и най-добре да започнете туристическата си обиколка от площад "Обединение" в центъра на града. Там е популярната сред туристите статуя на Матиас Корвинус, по-известен като крал Матиас I , както и старата църква "Свети Михаил", чийто мюръли са от 15-и век, а нейната 50-метровата неоготическа кула е построена през 1860 г.

38851

На същия площад са красиви дворци Телеки и Банфи ( където сега се помещава Националния музей на изкуствата), първата унитарна църква в света, пиаристките църкви, Академията за визуални изкуства и едно страхотно архитектурно постижение на Огледалната улица - симетрични сгради от двете страни на една и съща улица.

38853

Малките улички в страни от площада ще ви отведат до красиви вътрешни дворове, стари къщи и църкви, а част от старата средновековна все още е добре запазена. Друго популярно място за туристи е Музейният площад, който е на две минути от площад "Обединение". Там е идеалното място да изпиете едно кафе в някое от местните кафенета, където ще сте заобиколени от францисканския манастир от 14-и век, Историческия музей на Трансилвания и стария Обелиск на града, който е подарен на Клуж от австрийския император Франц Фердинанд през 19-и век.

38855

Други интересни дестинации в румънския град са Ботаническата градина, която се състои от множество малки градини, парници за екваториални и тропически растения и кула, на която може да се качите; Хълма с крепостта, където някога е имало укрепление, а по-късно - затвор. Днес не е останало много от постройката, но пък там е хотел Трансилвания със страхотна гледка и добър ресторант.

38854

Дотам се стига по стълби от центъра на града и по пътя си ще видите голям железен кръст; ако пък предпочитате музеи, не пропускайте Етнографския музей, където има множество местни предмети и носии.

38850

Извън Клуж за любителите на крепости ще има повече от добри възможности за туризъм, защото в района има около 15 известни укрепления, а в Трансилвания е и известната солна мина Търда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин