Кои са най-старите ресторанти в света? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-старите ресторанти в света?
Автор: Елена Исаева

Ресторантите са били важна част от човешкото общество от векове, осигурявайки място на хората да се събират и да се наслаждават на храна извън домовете си.

Ето кратка история на ресторантите:

Кои са най-старите ресторанти в света?
Снимка: pixabay.com

Древни времена: В древен Рим е имало термополии, които са били малки магазинчета, които са продавали топла храна и напитки на минаващите хора.

В Китай чаените са създадени по време на династията Сун, където хората могат да се насладят на чай и леки закуски.

Средните векове: В Европа таверните и странноприемниците са създадени, за да осигурят храна и нощувка на пътниците. Гилдиите във Франция биха осигурили храна за своите членове и гости и тези ястия в крайна сметка се превърнаха в модерен ресторант.

18-ти век: Във Франция започна да се появява модерният ресторант, какъвто го познаваме днес. Смята се, че първият истински ресторант е La Grande Taverne de Londres, открит в Париж през 1782 г. от Антоан Бовилие.

Терминът "ресторант" идва от френската дума "restaurer", което означава "възстановявам". Имаше за цел да внуши, че храната, сервирана в тези заведения, е възстановителна и подхранваща.

19-ти век: Индустриалната революция донесе промени в ресторантьорската индустрия, тъй като урбанизацията и нарастващата средна класа доведоха до повече търсене на ресторанти.

В Съединените щати ресторантите започнаха да се очертават като важна част от американската култура. Един от най-ранните американски ресторанти е Delmonico's в Ню Йорк, който отваря врати през 1837 г.

20-ти век: В началото на 1900 г. започват да се появяват ресторанти за бързо хранене, като White Castle отваря врати през 1921 г., а McDonald's отваря врати през 1940 г.

През 60-те години на миналия век се наблюдава възходът на етническата кухня в Съединените щати, с популярността на китайските и италианските ресторанти.

Днес ресторантите продължават да бъдат важна част от нашата култура, с голямо разнообразие от налични кухни и нови тенденции, появяващи се през цялото време.

Кои са най-старите ресторанти в света?
Снимка: pixabay.com

Има няколко ресторанта по света, които твърдят, че са най-старите, но отново е трудно да се определи кой е наистина най-старият, тъй като зависи от това как дефинирате думата ресторант. Ето няколко претенденти за първото място, които дори да не са най-старите, все пак са доста стари и определено ще ви бъде интересно, ако ги посетите:

Sobrino de Botin: Този ресторант в Мадрид, Испания, работи от 1725 г. и се счита за най-стария ресторант в света според Световните рекорди на Гинес.

Stiftskeller St. Peter: Този ресторант в Залцбург, Австрия, работи от 803 г. и се смята за най-старият ресторант в Европа.

The Brazen Head: Тази кръчма в Дъблин, Ирландия, работи от 1198 г. и се смята за най-старата кръчма в Ирландия.

Правила: Този ресторант в Лондон, Англия, работи от 1798 г. и се смята за най-стария ресторант в Лондон.

La Tour d'Argent: Този ресторант в Париж, Франция, работи от 1582 г. и се смята за един от най-старите и известни ресторанти в света.

Важно е да се отбележи, че много от тези ресторанти са претърпели ремонти и промени през годините, така че сградите и менютата, които предлагат, може да не са напълно оригинални.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин