Кои са най-застрашените райони в света, ако нивото на световния океан се покачи още? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-застрашените райони в света, ако нивото на световния океан се покачи още?
Автор: Елена Исаева
Кои са най-застрашените райони в света, ако нивото на световния океан се покачи още?
Снимка: pixabay.com

Покачващите се световни нива на моретата, до голяма степен предизвикани от изменението на климата, представляват значителна заплаха за ниско разположените крайбрежни райони и острови по света. Тези региони са особено уязвими към ефектите от покачването на морското равнище, които включват увеличени крайбрежни наводнения, ерозия, проникване на солена вода и потенциално разселване на населението. Ето някои от най-застрашените райони, ако световните нива на океана продължат да се покачват:

1. Малдивите: Като една от най-ниско разположените нации в света, Малдивите са изключително уязвими от покачващите се морски нива. По-голямата част от нейните острови са на по-малко от един метър над морското равнище, което излага цялата страна на риск от наводняване и разселване.

 

Кои са най-застрашените райони в света, ако нивото на световния океан се покачи още?
Снимка: pixabay.com

2. Тувалу: Малката островна държава Тувалу в Тихия океан също е сред най-застрашените. Най-високата точка на островите е само около 4,5 метра над морското равнище, което го прави силно податлив на наводнения и замърсяване със солена вода на ограничените му сладководни ресурси.

3. Кирибати: Кирибати, друга тихоокеанска островна нация, е изправена пред сериозна заплаха. Средната надморска височина на страната е само два метра над морското равнище и някои атоли вече изпитват значителни въздействия от покачването на морското равнище, включително наводнения и ерозия на бреговете.

4. Бангладеш: Бангладеш, ниско разположена страна с гъсто населен крайбрежен регион, е силно уязвима от покачване на морското равнище. Милиони хора, живеещи в района на делтата, са изложени на риск от разселване поради наводнения и проникване на солена вода в земеделски земи и източници на сладка вода.

Кои са най-застрашените райони в света, ако нивото на световния океан се покачи още?
Снимка: pixabay.com

5. Венеция, Италия: Историческият град Венеция, построен върху поредица от острови в лагуна, преживява нарастващи наводнения поради покачването на морското равнище. Мерки като проекта MOSE се прилагат за защита на града, но дългосрочното му бъдеще остава несигурно.

6. Маями, САЩ: Маями, разположен във Флорида, е силно податлив на покачване на морското равнище поради ниско разположената си крайбрежна география. Градът вече е изправен пред нарастващи наводнения и инвестира в инфраструктурни проекти за борба с последиците от покачването на моретата.

7. Шанхай, Китай: Шанхай, един от най-населените и икономически жизненоважни градове в Китай, е изложен на риск поради местоположението си покрай Източнокитайско море. Ниско разположените райони на града са предразположени към крайбрежни наводнения и се предприемат обширни защитни мерки.

8. Джакарта, Индонезия: Столицата на Индонезия потъва поради прекомерно извличане на подземни води, а градът е застрашен и от покачване на морското равнище. Проектът за стена на Джакарта „Великата Гаруда“ има за цел да смекчи тези рискове.

9. Лагос, Нигерия: Лагос, един от най-бързо развиващите се градове в света, е изправен пред сериозни заплахи от покачване на морското равнище и брегова ерозия. Крайбрежните райони на града са гъсто населени, което прави мерките за адаптиране и защита от решаващо значение.

10. Малки тихоокеански островни нации: Отвъд Тувалу и Кирибати, други малки тихоокеански островни нации като Маршаловите острови, Федералните щати на Микронезия и Соломоновите острови са изправени пред сериозни заплахи от покачването на морското равнище.

11. Холандия: Въпреки че Холандия е известна със своите усъвършенствани системи за управление на водата, тя все още е изправена пред рискове от покачване на морското равнище, особено в ниско разположени райони като провинция Zeeland.

12. Норфолк, Вирджиния, САЩ: Норфолк е крайбрежен град на САЩ, който е особено уязвим от покачване на морското равнище поради слягане на земята. Той преживява периодични наводнения и инвестира в проекти за устойчивост.

13. Региони на делтата: Много региони на делтата на реката, включително делтата на Мисисипи в Съединените щати, делтата на Нил в Египет и делтата на Меконг в Югоизточна Азия, са застрашени от покачване на морското равнище, което може да влоши наводненията и да наруши селското стопанство.

 

Тези региони са само няколко примера от многото райони по света, които са изложени на риск от покачване на морското равнище. Ефектите от изменението на климата са глобален проблем и докато някои региони са по-уязвими от други, колективните усилия на нациите за намаляване на емисиите на парникови газове и прилагане на стратегии за адаптиране са от съществено значение за справянето с този неотложен проблем. Защитата на тези застрашени зони изисква комбинация от смекчаващи мерки за ограничаване на по-нататъшното покачване на морското равнище и стратегии за адаптиране за защита на общностите и екосистемите срещу въздействията, които вече се случват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин