Кой е най-популярният туристически маршрут в София? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой е най-популярният туристически маршрут в София?
Автор: Елена Исаева

София е столица и най-голям град в България, който ежегодно хиляди чуждестранни туристи посещават. Градът има богата история, интересна архитектура и доста културно-исторически обекти, които представляват интерес за туристите.

Едно от основните предимства на София е, че по-голямата част от културно-историческия център може да се разгледа пеша в рамките на полудневна екскурзия, на която по определен маршрут могат да се разгледат доста обекти, които са съсредоточени в центъра на града.

Кой е най-популярният туристически маршрут в София?
Снимка: Елена Исаева

Най-популярният пешеходен маршрут за туристите на София е този, при който имат сборен пункт на катедралата „Александър Невски“, тъй като мястото е удобно за сборен пункт, а реално там е и едиан от задължителните беседи, които по-подробно ще разгледам в следващата глава. След катедралата се тръгва посока улица „Г.С. Раковски“ като се прави спирка на църквата „Света София“ – една от най-старите постройки у нас. От там се отправяме по улица Раковска, надолу и следващата спирка е Руската църква „Свети Николай Чудотворец“. След нея маршрутът продължава към Народния театър „Иван Вазов“ и градинката пред него, след това се отправяме към Ротондата „Свети Георги“, после църквата „Света Неделя“, след това по пешеходната улица „Витошка“ в посока НДК и на Националния дворец на културата задължителната програма приключва. От там вече всеки екскурзовод може да разпусне групата и в свободното си време те преценяват къде да отидат.

Кой е най-популярният туристически маршрут в София?
Снимка: Елена Исаева

Местата, през които се минава по избрания от мен маршрут са едни от на-посещаваните обекти в София, като голяма част от тях дори са включени в 100-те национални обекта на България. Те имат интересна, различна архитектура и богата история, която определено събужда любопитството на всеки чужденец.

Във всяка една екскурзоводска беседа е важно да се разкаже историята на конкретния туристически обект, както и различни любопитни факти, които екскурзоводът сметне за подходящо за конкретната си група туристи. Би било добре в края на всяка беседа да бъдат поощрявани въпросите и така да може да се разбере нещо допълнително за конкретния обект, което екскуроводът може да е изпуснал в началото.

Ролята на екскурзовода е от огромно значение, независимо дали говорим за цялостна екскурзия или само, както е в нашия случай – пешеходна разходка из стара София.

Оказва се, че в нормите на туристическия бранш е включено, че независимо каква е туристическата група, от къде идва и дали има с нея екскурзовод, то трябва да се наеме такъв и на местно ниво. Това според мен е важно и от голямо значение, тъй като именно местният екскурзовод може да даде най-подробна информация за конкретният туристически обект, да запознае туристите с историята на обекта, а и с любопитни факти, които често само местните знаят. Освен това всеки екскурзовод може да разкаже и допълнителни неща на туристите за всяка следващата сграда или туристически обект, който видят по своя маршрут, дори той да не е включен толкова подробно в беседата.

Екскурзоводът е много важна фигура, защото често пру туристически пътувания се оказва, че той е единственият представител на туристическата фирма, с който комуникират туристите. До голяма степен той е отговорен за тях по време на цялата есккурзия или дори само беседа за няколко часа. Освен като източник на информация, туристите гледат на него и като лице към, което могат да се обърнат за помощ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин