Най-интересните музеи на Токио - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи на Токио
Автор: Елена Исаева

Японската столица Токио е определяна като един от трите най-големи центъра на световната икономика, наред с Лондон и Ню Йорк, има най-голямата гъстота на населението и е на второ място по площ след Ню Йорк. Градът също е определян и като един от най-скъпите в света за живеене, както и за посещение от туристите, но независимо от това, се нарежда сред едни от най-посещаваните градове в света.

Първоначално японската столица възниква като малко рибарско селце на име Едо, а през 1603 г. става столица на Япония. Името му в превод означава „Източна столица“.

Най-интересните музеи на Токио
Снимка: pixabay.com

 

Токио е много важен международен финансов център. В него се намират седалищата на някои от най-големте инвестиционни банки и застрахователни компании.

Столицата на Япония е и един от най-интересните и най-атрактивните градове света, обединяващ в себе си изключително много културно – исторически забележителности, храмове, светилища, замъци и други.

В града има и много интересни музеи, Сред най-интересните измежду тях е може би Музеят на самураите. Самурай в превод означава „придружител“, а също така е и име на група японски воини. Самураите са съществували още от X век, като първоначално задачата им е била да защитават Япония от нашествия. По-богатите хора в Япония, които са може ли да си позволят, са си наемали частна охрана от самураи да ги пази.

За самураите се разказват легенди за тяхната честност и лоялност, но всъщност нещата не стоят точно така. Те по-скоро са били верни на този, който им давал повече пари. Освен самураи – мъже, сред тях е имало и самураи жени.

Музеят на самураите  е разположен на два етажа, като на партерния етаж има магазин за сувенири, а на втория етаж има бронирана зала, където се съхраняват вещи на самураите. Като допълнителна екстра, музеят предлага на посетителите, възможност да се облекат като самураи, за да си направят снимки за спомен.

Другият бонус, който е включен в цената на билета е възможността да се облечете като самурай и да се дуелирате с други участниц,

Следващият атрактивен музей е този на канализацията. В Япония се отдава голямо значение на каналите. Всеки от тях е красиво изрисуван  и подреден. Туристите обикновено много се впечатляват от тях и ги запечатват на фотоапаратите си за спомен.

В Одайба има възможност да посетите Музея на дъговата канализация. Тук може да се види как работи цялостната канализационн система, помпите, контролната зала и лабораторията за анализ на водата.

Съшо така, напълно разбираемо е в Япония да има музей за оригами. Оригами означава специално, художестено сгъване на хартията. В музея има изложбен център, магазин и работилница, посветени на оригамито. Тук може да научите как е създадено това изкуство, какви традиции има, както и до колко и по какъв начин е модернизирано.

В Токио, в така нареченият токийски купол се намира Музеят на безйбола, който е открит през 1959 г.. , а в него ще се запознаете с възникването, развитието и постиженията на японците в този вид спорт.

Най-интересните музеи на Токио
Снимка: pixabay.com

През 2018 г. е открит и първият музей за дигитално изкуство в Япония. В сградата освен музеят, има също и арт галерия, както и увеселителен парк. Той е по-различен от типичните музеи, всъщност в него няма експонати. Посетителите се придвижват в лабиринти от празни и тъмни стаи, като същевременно задействат сензори, активиращи около 50 различни калейдоскопични инсталации, които от своя страна се прожектират на площ от повече от 100 000 квадратни метра. Експозията е наречена „Безгранично“ – тук всеки посетител изживява по свой начин атракцията.

Ако планирате пътуване до Токио, посетете поне някой от тези музеи, няма да съжалявате. В тях ще научите и видите неща, които не можете да срещнете и изживеете в други музеи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин