Най-интересните събития през април 2016 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през април 2016
Автор: Мария Ангелова
Най-интересните събития през април 2016

Зимните шуби вече са минали през химическо чистене, ботушите са зазимени на тавана/в мазето. 

 

Април е време за първите събития на открито (нещо като предпремиера на майските и юнски фестивали, които се провеждат повсеместно по паркове, поляни и градинки). Както и за няколко освежаващи концерта на закрито в последните хладни вечери. Ето подборка на най-интересните събития през април - по градове и държави.

В  Ц Я Л А  Б Ъ Л Г А Р И Я

Международен ден за бой с възглавници

2 април, цял свят

Отбележете подобаващо този жизнерадостен международен празник - денят за бой с възглавници. Организирайте си бой на някое обществено място или се включете в организиран такъв. Подробности за Деня за бой с възглавници.

*

Книги за смет

16 април - 31 май, България

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. Най-успешната инициатива, обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще стартира на 16 април в София и ще се развие поетапно в различните градове до края на месец май. Тази година към участниците се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще се проведе и в Бургас, Велико Търново и Плевен. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Международен ден на книгата

23 април, цял свят

На 23 април всяка година се отбелязва Денят на книгата. На много места се организират литературни четения, срещи с писатели, както и нощи на книгата.

С О Ф И Я

Балканско Гуча парти

1 април, клуб Maze

Вечна слава, здраве и любов за всички приятели на балканската духова и пънк-ска-рок музика! На десетото по ред Балканско Гуча Парти, датата не е случайна. Този път балканската лудост ще се разгърне в своя пълен блясък, като ще станете свидетели на първото официално "надлъгване" между балканки ска-пънк групи и истински балкански трубачи. Повече за Балканско Гуча парти.

*

Куклена неделя в арт-къща Куклите

3 и 24 април, от 10.00 до 12.00 ч., Арт къща Куклите

Куклената неделя включва 
. Куклено-музикален спектакъл „Приказките на Бояна” 
. Изработка на сувенир/кукла в Творилницата
. Разглеждане на играчките в музея на куклите

Бояна Желязкова е млада цигуларка. От 3 години играе свои постановки, в които включва изпълнения на цигулка, кукли, танц и др. Умее да създава непосредствен контакт с децата и печели вниманието им като се отдава на сто процента в играта. Куклите, които изработваме в Творилницата са герои от приказката на Бояна. Музеят на Арт-Къща „Куклите” е пълен със съкровища. С децата ще ги открием... Повече за куклената неделя.

*

Пролетна танцова работилница Dance It

4-10 април

Млади танцьори от цяла България отново ще се изправят пред пролетното предизвикателство на фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Те ще могат да попият нови умения и да се вдъхновят за творчество в интензивната обучителна програма „Танцова работилница Dance It! – пролет 2016“. Единствена за България със своя формат – комбинация от 5 танцови стила, интензивна натовареност, изграждане на нов репертоар с учители от САЩ на върха на преподавателската си и творческа кариера – „Танцова работилница“ дава възможност на младите танцьори да направят скок в нивото си, да участват в творческия хореографски процес и да се изявят на сцена. Повече за работилницата.

*

Фестивал на китайското кино

4-10 април, Дом на киното

Вижте 9 китайски филма от последните десет години. Вход свободен, но трябва да си вземете безплатен билет от касите на Дома на киното. Повече информация тук.

*

Интелигентни сгради и Вода София - изложения в Интер Експо Център

5-7 април

Посетете изложенията Интелигентни сгради и Вода София в Интер Експо Център.

*

Черна от Край до Край комедия - представяне на книга

6 април, SOHO

Тази комедия всички я знаем, защото всички я живеем - достигнахме времето, в което измислиците са по-истински от новините по телевизията и по някакъв откачен начин това е смешно. От това се роди автентична черна комедия. Роди се нова българска сатира, поръсена с малко с чист абсурдизъм. Чиста проба контралит. Контралитът беше открит от еди-Стефан-кой-си-Стефанов преди година и във втората си книга „Край до край“ продължава в същия ритъм&дух. По този повод наборът от неговите фикционални образи ще се засели в зелената ни къща, защото всички те имат куп неща да разкажат, така че да се замислим и посмеем заедно. Подробности за събитието.

*

Цената на истината - спектакъл

6 април, Сатиричен театър

„Цената на истината” е спектакъл, обединяващ двете пиеси на Стефан Цанев „Последната нощ на Сократ” и ”Другата смърт на Жанна д`Арк”. Необходимостта приликата между двете толкова далечни във времето си действия да бъде извадена на показ е точно защото има вечни и непреходни истини, истини, които си струва да бъдат казани днес. Каква обаче е цената, която плащат героите, за да бъдат чути те? Подробности за събитието и информация за билети тук.

*

Размени дреха. Бъди творец. Наддавай за своя идол!

10 април, галерия „Gallery 2.0” 

Третото по рода си социално събитие „Empty your wardrobe“ кани посетителите да обновят своя гардероб, като разменят дрехи. Изискването е те да са запазени, чисти и добре изглеждащи. Няма ограничение в бройката, която всеки ще вземе обратно. Артикулите могат да бъдат: дамски, мъжки, детски – дрехи и аксесоари. Качеството на това, което ще вземеш, зависи от това, което ще донесеш. Подробности за събитието.

*

Bulgaria Tattoo Expo

16 и 17 април, зала 3 на НДК

Третото издание на международното изложение за татуровки Bulgaria Tattoo Expo ще представи над 100 артисти от страната и чужбина, 3D Tattoo Mapping шоу, а сумата от всички билети, продадени през интернет, ще бъде дарена в подкрепа на НАО Рожен. И тази година Bulgaria Tattoo Expo събира под един покрив артисти от: България, Англия, Италия, Гърция, Германия, Македония, Испания, Румъния, Чехия и др. Сред тях са и някои големите имена в тату индустрията с български произход: Bullet BG, работещ в Португалия, Живко, работещ в Bloody Blue Tattoo в Чехия. Повече за събитието.

*

Семинар Травъл фотография

16-17 април, Фото Форум студио, София

Светът е голям и хубавите снимки дебнат отвсякъде. Но понякога е дяволски трудно да бъдат уловени. За да се справите лесно с тази толкова приятна задача, ще ви помогне Емил Данаилов – журналист, фотограф и пътешественик, дългогодишен главен редактор на бившето списание „Одисей“. Семинарът има теоретична и практическа част. Предвидено е и индивидуално обсъждане на снимките на участниците в семинара – преди и след практическата част, така че резултатът от обучението се вижда веднага. Броят на участниците е ограничен. Семинарът ще се проведе в студиото на Фото Форум (София, бул. „Мадрид“ №50) на 16 и 17 април (събота и неделя) от 10 до 19 ч. Подробности за семинара и записването.

*

Форум Дълголетие

17 април, Независим театър

Как да доживеем до повече от  100 години? Можем ли да „излекуваме” остаряването? Как медитацията може да забави стареенето на клетките? Каква диета ще ни помогне да живеем най-дълго? Кои части на България са населени с най-голям брой столетници и защо? На много от тези въпроси ще се опита да даде отговор първото издание на „Форум Дълголетие” на 17 април, неделя. Събитието се организира от фондация Credo Bonum и ще започне в  13:00 ч., а мястото е Независим театър на ул. Връбница 12. Форумът е адресиран към младите хора, изправени пред  разнообразните начини за подобряване качеството и продължителността на живота си, но също и към по-възрастните, които биха могли да научат много за процесите на стареене в човешкото тяло. Повече за Форум Дълголетие.

*

Презентация: Техниката на сърфиста – Пътешествието продължава

20 април, Дом на киното

Пътешественикът и фотограф Иван Панкев ще продължи разказа си за своето странстване из Южна Америка като този път ще ни отведе в Еквадор и Колумбия. От него ще научите лесно ли е човек да си тръгне от най-големия град без сухопътна връзка в света, къде се намира средата на земята, кой е първият град, включен в Списъка на Юнеско на световното културно и природно наследство и кой цвят може да бъде описан единствено като карибско синьо. Подробности за събитието и билетите.

*

Не всеки ден е Funplugged 

27 април, Mixtape 5

Малко преди Великден добре познатите ни DRS и Мерудия отново се събират в Mixtape 5, за да преплитат хип-хопа с регето, пънка с рагата, и каквото още си искат. От боядисаните яйца изскачат още Logo5, Ума и Дума, Selector Lazy Face и реге-ъндърграунд иконата Sensei. Яки хора, яки рими, яки бийтове. Подробности за събитието.

*

Програма на клуб Терминал 1 за месец април

1-30 април

Оратница. De Staat, Pendulum, Movie Music Night, конкурс за домашно пиво - тези и още 

*

Sofia Live Club - програма за април

1-30 април

Jose James, Jeremy?, Остава и още много изпълнения на живо през април - вижте пълната програма на Sofia Live Club.

*

Младежки театър Николай Бинев - програма за април

1-30 април

За деца и за възрастни - вижте програмата на Младежкия театър за април.

*

П Л О В Д И В

Национални дни на кариерата

4 април, Пловдивски панаир, Конгресен център

За петнадесета поредна година се проведе най-големият кариерен форум в България „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Традиционно събитието събра на едно място студенти и младежи, търсещи работа или стаж и топ работодатели от всички основни браншове у нас. Повече за събитието и другите дати и градове.

*

Б У Р Г А С

Национални дни на кариерата

6 април, Бургаски свободен университет

За петнадесета поредна година се проведе най-големият кариерен форум в България „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Традиционно събитието събра на едно място студенти и младежи, търсещи работа или стаж и топ работодатели от всички основни браншове у нас. Повече за събитието и другите дати и градове.

*

Г А Б Р О В О

Ден на шегата в Дома на хумора и сатирата 

1 април, Габрово

И тази година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. Специалните празнични прояви, забавните атракции, временните и постоянните изложби са на разположение на всички габровци и гости на града напълно безплатно. За всички тях домакините са подготвили целодневна първоаприлска програма, в която са предвидени интересни изяви за всички възрасти. Подробности за програмата на 1 април в Дома на хумора и сатирата - Габрово.

*

С Т А Р А  З А Г О Р А

Програма на Операта в Стара Загора

1-30 април

Април е разнообразен - от Моцарт до опера за деца и бебоци - следете актуалната програма на Операта в Стара Загора.

*

В  Ч У Ж Б И Н А 

Фестивал на лалето

1-30 април, Истанбул

От първите дни на април Истанбул става няколко пъти по-цветен и се превръща в столица на лалетата. Шарените цветя можете да видите навсякъде из града, има и няколко свързани изложби. Подробности за Фестивала на лалето в Истанбул.

*

Маратон в Париж

3 април, Париж, Франция

На 3 април тази година ще се проведе Маратонът в Париж. Чудесен начин да поддържате форма и да разгледате града по необикновен начин.

*

Празник на розовия цвят

25 април, Венеция

25 април е по-специална дата за жителите на Венеция - на този ден мъжете подаряват на съпругите, майките, сестрите си рози. Научете откъде идва традицията на Фестивала на розовия цвят.

*

Нощ на вещиците в Чехия

30 април

По традиция на 30 април на хълмовете в цяла Чехия се горят кукли-вещици. В Прага любопитното събитие се случва на хълма Петрин. Подробности за Нощта на вещиците.

***

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Вижте всички събития през април - в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин