Около Габрово – 7 идеи за разходка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Габрово – 7 идеи за разходка
Автор: Ралица Василева

След като вече познавате 10 места с интересна история в Габрово, можете да се впуснете в изследване на околностите на града.

Зоопаркът – Намира се на 3 км от Габрово. Тук ще видите много животни, типични за региона на Централна Стара планина: чакал, вълк, кафява мечка, ястреб, но и много екзотични видове като африкански щраус, черна мечка, бабун, лъв, чинчила, различни видове птици. На всичко това можете да се радвате абсолютно безплатно. 

Язовир Синкевица – Построен е на река Синкевица. В него са създадени условия за любителски риболов, а по бреговете му можете да си устроите пикник, да се разходите или да спортувате. Язовирът се намира в квартал „Гачевци”, на 3 км от центъра на Габрово.

Узана – Това е местност, разположена на прехода между Централен Балкан и Източна Стара планина, в географския център на България, на 22 км южно от Габрово. Прекрасна е за почивка и разходка сред природата. Наберете си гъби, горски плодове и лековити билки и посетите пещерите. Тук има богато и уникално биоразнообразие. Ще видите различни видове дъб, акация, липа, ясен, явор, бял и черен бор, смърч, много лекарствени растения и вековни букови гори, а от животните се срещат вълци, мечки, сърни, благородни елени, диви свине. Всяко лято тук се провежда екофестивалът Узана поляна фест. През зимата пък можете да покарате ски в Узана.

Националният парк „Централен Балкан” – Това е една от най-просторните и значими екотеритории в Европа. Разположен е в сърцето на Стара планина на площ от над 70 000 хектара, обединяваща най-високите й централни части. Тук се срещат уникални биологични представители, скални феномени, водопади, както и културно исторически паметници. В подножията на парка има ваканционни селища, къщи и хотели.

Пещерата Марина дупка – Дължината й е 3075 м. Има легенда, че в края на пещерата е заровено съкровище, принадлежало някога на хайдутката Мара, която обирала турските кервани и се криела тук. В пещерата е открит нов биологичен вид, а през 2009 г. е намерено писмо в бутилка, написано през 1977 г. То било оставено по време на експедиция на най-отдалеченото проучено тогава място. Пещерата се намира в село Генчовци на 25 км Габрово.

Соколският манастир ”Успение Богородично” – Получил е името Соколски заради соколите, обитавали процепите на скалните стени в околността. Днес манастирът е действащ с църква, жилищни и стопански сгради. В двора му е чешмата, изградена от Кольо Фичето. Основан е в началото на 1833 г. от двама монаси от Троянския манастир. В началото те изградили малка дървена църква, а след това на същото място, с помощта на селяните от близките села изградили настоящия храм. Разположен е на 12 км от града. Прочетете още за Соколски манастир.

Етъра – Първият у нас музей на открито! Ще видите копия на къщи, работилници, дюкяни от ХVІІІ – ХІХ век, предмети от бита и традиционни носии. В занаятчийските работилници пред вас ще бъдат изработени предмети по автентични технологии, а докато се разхождате по калдъръмените улички, ще ви преследва ароматът на топъл симид. Отдайте му се със студен айран, а за десерт – захарно петле. Ако много огладнеете, посетете и механата с традиционна българска кухня. Разгледайте единствената сбирка на автентична техника, действаща на вода: воденици, тепавица, валявици. Комплексът е на 8 км от Габрово. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Svetoslav Markov, 08.11.2019 | 15:35
Веднага мятам още 2-3 идеи: 1. Боженци 2. Трявна 3. Екопътека Витата Стена
Абонирайте се за нашия бюлетин